Snöförtätningen i Sandviken 23/1

2019-01-23

I helgen var det rea på bygglov i Sandviken. Det är nästan ingen som vill ha bygglov på vintern, så Samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken hade kommit på att de kunde öka efterfrågan genom att sänka priset. En slags försenad mellandagsrea. Till att börja med sänktes priset med 20 procent. Försäljningen gick upp. Samhällsbyggnadsförvaltningen blev kaxig och skruvade upp kampanjen. De körde två för en, happy hour, köp nu betala sen och slängde med olika premier som skruvdragare och hårfönar. Till sist stod de utanför Stadshuset och försökte stoppa förbipasserande med en fråga eller ett forcerat hej. De slängde bygglov efter folk.

Alla blir snåla

Sandvikenborna hade inte en aning om vad de skulle bygga, men passade naturligtvis på att ansöka om lite vad som helst nu det när var så billigt. Samhällsbyggnadsförvaltningen fick in så många ansökningar att de beviljade lite vad som helst. Det stora trycket på byggbranschen borde ha kommit som en chock för Sandvikens hantverkare. Det gjorde det inte. Alla hantverkare var på semester för det brukar inte vara nån som vill bygga nåt såhär på vintern. De märkte ingenting. Folk fick bygga själva. Eftersom Sandvikenborna hade blivit snåla av de låga priserna på bygglov så ville de inte betala för mycket för byggmaterial. De tog vad de hittade och det var mest snö och pinnar.

Skymma utsikt

Villaägarna gjorde som villaägare alltid gör: de började bygga soldäck, garage och olika skjul för sina grejer. Det blev snett och fult men det viktigaste var att det egna snöbygget blev större än grannens sneda och fula snöbygge. Sandvikens fastighetsägare började förtäta. Förtätning går till så att man kollar var det är bra utsikt och så bygger man nånting som skymmer den utsikten. När man bygger av snö så påminner det faktiskt om de snöhögar som redan står ivägen.

Gestaltning

Kommunen hakade på trenden. De gav sig själv bygglov och började anlägga rondeller och refuger av snö och pinnar. Gatorna lystes upp av snölyktor. Sen blev det förskolor och vårdcentraler och en konferensanläggning. Konstnärernas Riksorganisation påminde om enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning och fyllde på med snöänglar till höger och vänster.

Upphandling

Upphandlingsmyndigheten fick nys om Sandvikens byggboom och påminde om EU:s upphandlingsregler. Bara för att nånting är gratis så betyder inte det att man kommer undan från upphandlingen. Det finns ett särskilt regelverk för upphandling av kostnadsfria byggnadsverk av snö och pinnar. Inte för att det tidigare har behövts men för att någon har tänkt att om det skulle behövas så är det bäst att det finns så att det inte behövs först när det behövs. Sådana upphandlingar avgörs genom snöbollskrig. Så nu står Samhällsbyggnadsförvaltningen utanför Stadshuset och kastar bygglov åt ena hållet och snöbollar åt det andra.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.