Viltstudion i Galven 16/1

2019-01-16

I förra veckan rapporterade P4 Gävleborg om hur viltkameror ska börja användas för att inventera rovdjur i länet. Länsstyrelsen hoppas få tillgång till bildmaterial från jägare i Gävleborg. Tidigare har inventeringen skett genom att analysera tavlor av Bruno Liljefors och andra naturmålare. Metoden med kameror tros vara mer effektiv.

Studion

Här i Galven har en grupp jägare tagit projektet på största allvar. De har monterat upp en mindre fotostudio i ett skogsparti. Komplett med paraplyblixtar, rökmaskin och snygga bakgrunder på papprulle. Succén var omedelbar. Vargarna ville bli fotograferade i silhuett med månljus, lodjuren ville ligga snyggt draperade över en gren och se mystiska ut. Rävarna ville helst fotograferas raskande över nån is. Redan första dagen blev det kö av rovdjur till viltstudion och jägarna måste sålla i kön.

Rovdjursbidraget

De djur som hade snyggast päls fick förtur. Det här skapade en marknad för andra Galven-bor att starta en liten salong för att fixa till pälsen på de rovdjur som ville se bra ut. Det visade sig att det gick att få ut rovdjursbidrag från Naturvårdsverket för pälsvård. Galven fylldes av volymbalsam, olika vaxer och havssaltspray. Rovdjuren övade på att ha sug i blicken, hålla in magen och puta med läpparna. Växtätare blev sugna på uppmärksamhet och erbjöd sig att ställa upp som föda bara för att få in en fot i branschen. Rovdjursbidraget räckte även till att starta en mindre agentur där bara de mest framgångsrika rovdjuren fick vara med.

Medievana

Rovdjuren blev medievana. De startade konton i sociala medier och etablerade spännande narrativ kring sin persona. De vårdade sitt varumärke och visade samhällsengagemang. En grupp rovdjur blev pälsmotståndare, det gick inte alls bra för dem. Några grävlingar gick ihop i en aktionsgrupp mot bilismen. De skulle blockera trafiken på Galvvägen, och sen dess har inte de setts till.

Inkognito

Den mest framgångsrika gruppen rovdjur var de som sa sig vara trötta på all uppmärksamhet. De framstod genast som mest spännande av alla. Ju mer de höll sig undan från fotostudion, desto mer tjatade jägarna på dem att återvända. Rovdjuren klädde sig i stora slokhattar och solglasögon och svepte runt studion i syfte att tydligt visa hur anonyma de ville vara. Alla kollade förstås. De anonyma rovdjuren hade allas uppmärksamhet och hade kunnat gå hur långt som helst om det inte varit för att de plötsligt skulle börja värna om klimatet och slutade äta kött. Rent tekniskt räknades de inte längre som rovdjur och blev ekonomiskt ointressanta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.