Alfta gör ingenting 9/1

2019-01-09

Vi är inne på den andra veckan av att försöka infria nyårslöftena. Andra orter har gett upp. Alfta har inte ens kommit igång. För bara tio dagar sen lovade folk från andra orter, vitt och brett hur de skulle gå på gym, äta ekologiskt och sluta med nikotinläkemedlen de blev beroende av när de slutade röka för några år sen. Förra veckan gick alla på gym, insåg att det var för trångt och slutade. Den ekologiska maten var dyr och ful och sen var det nåt mer men det glömdes bort. Och nu gäller det att kompensera. En veckas kaloriunderskott måste åtgärdas fort. Folk har ätit extrafriterade chips, dippat i palmolja och rivit över PVC för att kompensera det ekologiska snedsteget. För att inte få för mycket motion har de jobbat hemifrån, som det heter när man slappar i soffan med jobbdatorn påslagen.

Konferensen

Men alltså inte i Alfta, och det trots att de hade störst planer i hela länet. När alla andra Gävleborgare åkte på mellandagsrea eller sportade samlade sig Alftaborna i sporthallen och hade konferens kring sina nyårslöften. Folk fick skriva ner vad de ville förändra, vad de ville att andra skulle förändra och vad de ville att andra skulle vilja att de själva skulle förändra. Sen fick de diskutera i smågrupper, göra kontaktövningar och tänka utanför boxen. De satte upp gemensamma mål, formulerade visioner och strategier för att nå sina delmål och skapade tester för att övervaka processen. De kvantifierade alla sina drömmar för att kunna mäta dem ordentligt och gjorde analyser över styrkor, svagheter, möjligheter och hot. De delade upp varandra i färger och de sa ja till glädjen. Alla planer, strategier och mål skrevs ner på ett stort blädderblock.

Stormen

Alftaborna firade sina nya visioner med champagne och fyrverkerier på nyårsafton. På nyårsdagens kväll gick en delegation nöjda Alftabor genom byn med blädderblocket för att ställa i mitten av byn. Då kom stormen Alfrida. Blädderblocket blåste bort, och med det alla visioner. Delegationen hämtade snabbt ett nytt blädderblock men hur de än försökte så kunde de inte komma ihåg nånting från konferensen. Alla som har varit på konferens vet hur det är. Man minns ingenting eftersom man inte lyssnar och man lyssnar inte eftersom man har fullt upp med att se intresserad ut. Till sist ställde delegationen ett tomt blädderblock i mitten av Alfta.

Ett blankt ark

Det där tomma blädderblocket har varit Alftas måldokument sedan dess. De andra minns inte heller nåt från konferensen utan får lita på blädderblocket. Där står vad Alftaborna vill uppnå, alltså ingenting, och vad de ska göra för att nå sina mål. Också ingenting. Så då gör de det. Ingenting. De bara sitter och stirrar rakt fram, med ett självbelåtet leende på läpparna. Utsocknes som passerar genom Alfta kan bli lite provocerade av de nöjda flinen, men varför skulle inte Alftaborna vara nöjda? De har ju redan nått alla sina mål.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.