Luciaupphandlingen i Söderhamn 12/12

2018-12-12

Det regionala samarbetsorganet för offentliga upphandlingar, Inköp Gävleborg, håller på att lösas upp. Egentligen har det varit på gång ända sedan starten. Levnadsglada och fullt arbetsföra människor har lurats in i organisationen på falska premisser. Tydligen är “upphandlare” inte alls samma sak som “personal shopper med bättre budget”. Men det var det ingen som förklarade vid anställningsintervjun. Inte heller var det nån som sa att organisationen förkortas IG, och att det innebär att alla som gått i skolan mellan 1994 och 2011 fnissar åt en.

Manhattan med gärdsgård

För ett drygt år sedan lämnade Gävle Kommun samarbetet, och för några dagar sedan meddelade Inköp Gävleborg att man funderar på att avveckla till förmån för ett nätverkssamarbete i Södra Norrland. De anställda tycker att utvecklingen har gått åt helt fel håll. Gävle var ju det som var grejen med Inköp Gävleborg — att få åka till en stad, gå i lågskor, äta sushi, läsa programmet för symfoniorkestern. Gävle har varit som en avlägsen närförort till Stockholm. Om man kisar kan man nästan tro att man är på Manhattan, tills man går in i en gärsdgård och blir misstänkt för bockbränning. Men ett nätverkssamarbete med Södra Norrland, det är som att sugas in i ett bortglömt hörn. Det börjar med resor till Sundsvall, sen börjar man lära sig skillnaden på Örnsköldsvik och Östersund och helt plötsligt bryr man sig bara om jakt och vattenkraft och går omkring i fleeceunderställ och slickar hungrigt på bilder av Evert Ljusberg.

Ge igen

De anställda på Inköp Gävleborg vet att det inte går att stoppa utvecklingen. Men de kan ge igen. I måndags inledde de anställda på Inköp Gävleborg en regional upphandling av Luciatåg. Inte bara de offentliga kommunala luciatågen, utan alla luciatåg i alla förskolor och skolor i hela regionen.
Det första man gjort är att konkurrensutsätta hela luciaförfarandet. Inte på traditionellt sätt med bilder och omröstning i lokalpressen. Enligt Lagen om Offentlig Upphandling ska den som lämnar den mest fördelaktiga offerten bli Årets Lucia.

Standard

Ett luciatåg kan enligt EU-standard klassificeras med följande CPV-koder: 60210000-3 Kollektivtrafik med tåg för tågandet, samt 55521200-0 måltidsleveranser för fikat. Sångerna kan tolkas som kulturverksamhet och undantas från upphandlingsreglerna. Men sångtexterna ger ytterligare ledning kring upphandlingen. Se på vår tröskel står vitklädd med ljus i hår, heter det ju. Här måste upphandlingen innehålla förtydliganden att lucia även kan stå i en dörröppning som tillgänglighetsanpassats och därmed saknar tröskel, och säkerhetsaspekten kring ljus i hår måste förtydligas. Alla som deltar i upphandlingen måste tydligt klargöra om de kommer att samarbeta med underleverantörer från pepparkakeland, och visa att de kan kontrollera mängden tomtar som krypa upp ur vrårna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.