Mellanchefscentret i Järvsö 5/12

2018-12-05

Rovdjurscentret i Järvsö tvingas krympa verksamheten. Det berättade lokala medier i förra veckan. Anledningen är att rovdjurscentret måste vänta på bidragsbesked från staten, som har skaffat en ny växel med rekordmånga knappval och väldigt långa väntetider. Tack och lov är det bra musik i telefonkön, säger en anställd vid Rovdjurscentret. I förra veckan började Rovdjurscentret planera för att krympa verksamheten. Man räknar med att den intilligande djurparken Järvzoo kommer att anpassa sin verksamhet till krympningen.

Små rovdjur

Det naturliga vore väl att krympa själva rovdjuren föreslog en medarbetare. Med modern genteknik borde det gå att ta fram rovdjur i fickstorlek. Det sparar plats och är dessutom gulligt. Folk började invända att rovdjur ska vara läskiga. Man vill ju känna skräck när man ser ett rovdjur. Kanske kan skräcken uppnås med höjda entréavgifter? Det kunde det inte, förslaget röstades ner.
Ett annat förslag var att använda färdiga rovdjur som redan är små. Vesslor och bondkatter? Inte tillräckligt små, tyckte ledningen. Men kanske några köttätande insekter? Om Järvzoo visar upp fästing, knott och broms så kan anläggningen få plats i ett mindre buskage. Rovdjurscentret kan hålla till i en friggebod. Det var fortfarande problem med skräckkänslan. Kanske kunde man jobba lite med mytbildningen kring insekterna? Sprida historier om hur bromsen gnager i sig boskap, eller hur en fästing tagit sig in i en husvagn och ätit upp en hel familj. Det skulle bli problem med säkerheten, och en blåsig dag i buskaget räcker för konkurs.

Spara pengar

Istället planerade Rovdjurscentret att göra som i offentlig verksamhet. Skära ner på kostnaderna och öka verksamheten utan att det händer mer. Det kanske går att få in fler rovdjur på mindre yta? Samordna verksamheten med andra rovdjurscentra? Ett effektivare schema skulle nog göra susen, där rovdjuren får mer och mer att göra. De kan vara mer delaktiga i själva verksamheten, sköta lokalvård och administration men framför allt dokumentera. Varje rovdjur kan ha en varsin kamera och ansvara för egna kanaler i sociala medier, där de publicerar allt de gör. För att sedan omedelbart ta bort det med hänsyn till GDPR. När rovdjuren blir utbrända (för att de har problem med attityden) så kan det finnas en vikariepool med andra djur som kan komma och fylla ut så att det inte ser för tomt ut. Allt som krävs för att det här ska fungera är några mellanchefer, föreslogs det.

Mellancheferna

Det förslaget var avgörande. Hela verksamheten kommer nu att läggas om. Fokus kommer inte att vara på rovdjur. Fokus kommer att vara på mellanchefer. Vem som helst får lite frossa i närheten av en mellanchef. Mellanchefen är omgiven av mytbildning och ständigt beskylld för att vara aggressiv och angripa utan förvarning, när den egentligen bara vill ha mat för dagen och sin naturliga plats i ekosystemet. Förskolebarn från hela regionen kan komma till Järvsö och gå runt alldeles nära mellanchefer i sin naturliga miljö (en konferenslokal) och titta hur de äter (sushi, stående) och hur glada de ser ut när de planerar och hur gulliga de ser ut när planerna går fel.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.