Korvlicensen i Färila 28/11

2018-11-28

För ett par veckor sedan rapporterade medierna att TV-licensen kommer att försvinna. Det stora flertalet Färilabor reagerade med jämnmod. Licensen försvinner men den ersätts ju med en avgift som tas ut via skatten. Det blir en räkning mindre men pengarna försvinner ändå, som ett ofrivilligt autogiro. Men en grupp Färilabor vägrade gå med på förändringen. De sprang till skogs, fast beslutna att bilda en motståndsrörelse. Gruppen kommer att gömma sig för civilisationen (i den mån den förekommer i Färila), och fortsätta sina liv som om TV-licensen fortfarande fanns. Det gör den ju — det är först till årsskiftet som licensen försvinner. Den lilla TV-gerillan tog endast med sig det nödvändigaste: TV:n, fjärrkontrollen och en fritös. De tänker leva av det naturen ger, men det måste vara friterat. En morgon var den lilla gruppen spårlöst försvunnen. Om man inte följde den långa skarvsladden.

Färila tänker

En annan grupp, optimistiska Färilabor såg möjligheterna. Folk vill ha licenser. En licens är en statussymbol, ett bevis på att man kommit upp sig här i världen och att samhället sanktionerar det man håller på med. Att TV-licensen försvinner betyder att det finns utrymme för en ny licens, och de optimistiska Färilaborna bestämde sig för att fylla det utrymmet. De bestämde sig för att införa en ny licens. Den nya licensen måste gälla nåt tjusigt, nåt som nästan alla människor har eller vill ha. Nåt som de använder varje dag och som är bra för allmänheten. Det enda de kunde komma på var korv. Det blir ofta så när de tänker i Färila. Att de tänker på korv.

Korvlicensen

Den nya korvlicensen kommer att gälla alla som har en korv, eller som precis har haft en korv. Även de som har tänkt skaffa en korv och de som har en skärbräda, om det går att skära korv på den, omfattas av korvlicensen. Det hela går till så att den som köper en korv anmäler sitt köp till ett företag, Korvtjänst, som tar ut en avgift som kostar lite mer än själva korven.

Korvpejling

Planen är att hanteringen av korvlicensen ska utvecklas till en enorm administrativ apparat, där det centrala är ett system för övervakning och angiveri. Korvpejlingen. Utbildningen har redan startat. En första grupp korvpejlare håller på att lära sig olika korvlukter och har utrustats med ultravioletta lampor för att snabbt kunna upptäcka fläckar av ketchup. Livsmedelshandelns kassaapparater rapporterar sin korvförsäljning direkt till Korvtjänst. Men även försäljning av korvrelaterade kringprodukter som folköl och rostad lök. Och folk i Färila har börjat tipsa varandra om olika sätt att smita från korvlicensen. Man ska alltid hålla kylskåpsdörren stängd, och om en korvpejlare ringer på ska man envist hävda att det som luktar är rökt sidfläsk.

Som en följd av korvlicensen har den svarta marknaden för korv ökat. Olicensierad korv anses som lite mer farligt och spännande oavsett hur den smakar. Den lilla TV-gerillan uppe i skogen tar chansen. De har börjat sälja piratkorv i skogsbrynet nattetid. Piratkorven består av sånt som naturen ger och är friterad.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.