Hovmästarsåsen i Skutskär 21/11

2018-11-21

Det oljeläckage som först såg ut som en miljökatastrof här i Skutskär har nu utvecklats. Till en annan form av katastrof. Men vi tar det från början. Av november. Det var då som man upptäckte att det läckt olja från pappersbruket ut i havet. Det blev stort pådrag. Kustbevakningen var här. Pressen var här. Olika kommunala och privata tjänstemän rusade runt och delegerade den heta potäten till varandra. Det var ett fasligt spring. Och det var tack vare detta fasliga spring som hela situationen ändrades.

Emulsionen

En tjänsteman hade varit och handlat senap och vinäger före besöket på katastrofplatsen. Nu halkade tjänstemannen på en oljefläck och tappade ut både senap och vinäger mitt i oljepölen. Detta samtidigt som kustbevakare, journalister och tjänstemän sprang om varandra allt mer intensivt. Plötsligt var det någon som noterade att olja, vinäger och senap började gå ihop till en härligt rinnig emulsion. En kustbevakare sprang till bilen och hämtade salt, peppar, socker och dill. I ett slag hade oljeläckaget istället blivit en gigantisk reservoar av hovmästarsås.

Mums-Mums

Kommunen såg bara fördelar med såsreservoaren. Så här nära inpå jul finns det en ökad efterfrågan på hovmästarsås. Turismen kommer att skjuta i höjden. Kronprinsessan Victoria kommer att boka in ytterligare en landskapsvandring i området och TV 4 kommer att göra nåt sömnigt intervjuprogram med kustutsikt, där kändisar äter hovmästarsås och pratar om sig själva. Och dricker jättemycket alkohol på ett avslappnat sätt förstås. Men framför allt kommer kommunens tjänstemän att kunna åka runt på miljökonferenser och inspirera andra kommuners tjänstemän att göra mat av sina miljökatastrofer. Man kanske kan ta det där brandskummet från Hamre, doppa i choklad och att göra egen Mums-Mums?

Nackdelar

Tyvärr har oljekatastrofen förvärrats av den här hovmästarsåsen. Naturvårdsverket uppmätte i veckan höga stressnivåer hos fisken i området. Det är naturligt. Som fisk är förekomsten av hovmästarsås ett säkert tecken på att livet är över. Flera turister som känt doften av hovmästarsås och vallfärdat hit blev oerhört besvikna. De trodde att det vankades smörgåsbord men när de såg att Skutskärskusten saknade både räkor och prinskorv så blev de så arga att de tappade fattningen totalt.

Men inte lika arga som de kommunala tjänstemännen. Mitt i förberedelserna av det inspirerande miljökatastrofföredraget var det någon som hävdade att det där är inte hovmästarsås. Det är gravlaxsås. För att det ska vara hovmästarsås ska det vara ägg i. Någon annan hävdade att det bara gäller i södra Sverige, eller Danmark vad nu skillnaden är. Nån påstod att det skulle vara grädde, nån annan att hovmästarsås ska vara mild och det blir den inte om man baserar den på tallbeckolja. Nu kommer ingen tjänsteman att få hålla det där föredraget förrän skillnaderna mellan såsrecept är tydligt kartlagd. Och det uppdraget har gått till en konsult.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.