Kunskapens spets i Ljusdal 14/11

2018-11-14

I förra veckan rapporterade P4 Gävleborg att Ljusdal är den kommun i landet som klättrat mest i Lärarförbundets skolranking. Över 180 placeringar har kommunen klättrat det senaste året. Och det märks. För ett år sedan var det knappt så att mellanstadieeleverna kunde knyta skorna. De försökte läsa genom att ljuda men det blev samma ljud på alla bokstäver. Betygssättningen i högstadiet var godtycklig. De elever som kom till skolan fick godkänt i geografi, de som stannade hemma fick godkänt i hemkunskap och de som fastnade nånstans däremellan prickades av som att de deltagit i orientering.

Epistemologiska skosnören

Idag man höra barn ifrågasätta sina skosnören ur ett epistemologiskt perspektiv: vad är det som gör att vi tror att skon är oknuten. De har slutat fastna på bokstävernas ljud för att istället fastna i semiotiken, studien av teckensymbolernas betydelse. Betygssättningen är ointressant. Skolrankingen är ju gjord av Lärarförbundet, så det är helt andra kriterier som är tongivande. Till exempel andelen fotriktiga skor, lärarrummets avskildhet och komfort samt hur lättbegriplig kopiatorn är.

Hög standard

När resultatet av skolrankingen publicerades sköt Ljusdals akademiska självförtroende i höjden. Från en bottenplacering till en toppenplacering på bara ett år. Om Ljusdal fortsätter utvecklas i den här takten kommer 2019 års placering att ligga 153 positioner över första plats. Även den mest obildade ljusdalsungen kommer att vara en erkänd auktoritet inom sitt område.

Ljusdsalspolitikerna började smida storslagna planer. Kanske är det dags att starta ett universitet eller ett forskningsinstitut i Ljusdal? Alla var eld och lågor. Det var bara ett problem. Budgeten. Kommunen hade aldrig räknat med att kunskapsnivån skulle öka så här, så istället hade man lagt pengarna på dyrt vägsalt, Östernäshuset och utredningar om timmerterminalen. För att ha råd med universitet eller forskningsinstitut måste Ljusdalsskolorna först bidra med någon form av intäkt. Naturligtvis har Ljusdalsskolorna en lösning på det problemet: Vi i Femman.

Planen är att se till att en klass från Ljusdal vinner riksfinalen i Vi i Femman. För att fira segern åker klassen till Gröna Lund, där prispengarna satsas på chokladhjulet. Klassen vinner flera gigantiska chokladaskar som på hemvägen kan säljas med förtjänst till folk i Bollnäs och Söderhamns kommuner. Förtjänsten investeras i den privata tandvården i Bollnäs och Söderhamns kommuner och på grund av den ökade sockerkonsumtionen kommer vinsten att mångdubblas. Det hela är vattentätt sånär som på en sak: Vi i Femman. Det är en väldigt svår tävling. Femteklassare har en tendens att bli alldeles för nervösa, så planen är att smussla in ett par kortväxta lärare i klassen och låta dem tävla istället. Som stöd kommer lärarna att låta trycka upp hela Nationalecyklopedin på baksidan av Pokémonkort som de tar med in i buren. Nu hoppas man bara att programledarna inte kommer att avslöja de kortväxta lärarna på grund av de fotriktiga skorna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.