Kassettbandsutbyggnaden i Ellne 31/10

2018-10-31

Folk i Ellne far omkring på rullskridskor med upptuperad hockeyfrilla och bärbar kasettbandspelare. Allt beror på utbyggnaden av internet. Det var i torsdags som telefonen ringde hemma hos en familj i Ellne. Samtalet kom från det statliga Post- och Telestyrelsen och de var inte glada. Ellne hade fått bidrag för att gräva ner fiber i byn, men något hade gått fel och nu var myndigheten sur. Tydligen skulle fiberbidraget göra så att internet gick fortare, men i Ellne hade de bara tagit emot pengarna och sedan grävt ner lite fullkornsbröd och baljväxter här och där. Det är mycket fiber i baljväxter men tydligen kan man inte mejla med dem.

Spinner

Nu var pengarna slut och staten var ilsk. Myndigheten pratade väldigt fort och övertygande. Det var så nära hypnos man kan komma utan en sån där pendel som Professor Kalkyl har. Familjen hörde inte allt (det var en risig linje), men myndigheten skrek upprepade gånger att det skulle vara band. Så alla i Ellne samlades ihop och fick ta del av nyheten: Staten kräver att internet ska baseras på band. De har inte så breda referenser i Ellne. De enda band de kunde tänka på var coverband och kassettband. Efter en omröstning bestämde sig Ellne för att fokusera på det här med kassettband. Det är en gammal pålitlig teknik, och det visade sig att det gick att få pengar för att öka tillgängligheten till kassettband på landsbygden. Det var en pott som hade glömts bort när direktivet om tillgång till telefax kom, som i sin tur glömdes bort när Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap lanserade sitt direktiv om att varje hushåll ska utrustas med en fidget spinner.

Hur det funkar

Den här gången tänkte Ellne undvika misstaget att gräva ner grejerna. Istället har man ett system där folk åker rullskridskor mellan varandras hus med kassetterna. I praktiken har inget av det här fungerat särskilt bra hittills men så är det ju med internet. Först funkar det inte, sen kommer det en konsult och berättar hur bra det skulle vara om inte användarna vore så dumma. Sen byter man teknisk plattform och medan man väntar på att den nya plattformen ska komma igång så släcker man ner telefonnätet. Man får lösa det efterhand som den fungerande tekniken tas bort.

Om man ska mejla nån så får man först skriva sitt mejl, sedan läsa in det på kassettband och rulla över till mottagaren. Istället för hemsidor och snygga profiler på sociala medier har folk i Ellne sina egna blandband som man kan få låna. Men det är bara blandband på A-sidan. På B-sidan kan de som lyssnar spela in likes och kommentarer.

Det krångligaste är att göra sina bankärenden. Man får spela in en lång ramsa med bankgironummer, mottagare och OCR på en kassett som man skickar till banken. Sen får man legitimera sig genom att spela in ett separat kassettband med personnummer och kortuppgifter som man får kryptera genom att prata rövarspråket eller bred dialekt. Det bästa är att man kan få pengarna att räcka längre genom att sträcka bandet med en penna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.