Gävle vibrerar 24/10

2018-10-24

Gävleborna började plötsligt dallra. De flesta tänkte att det kanske varit för mycket lök i lördagschipsen, men då brukar inte dallret gå hela vägen från vaderna och upp till kindfläsket. Dallret berodde på helgens stora jordskalv i Gävle. Nå, skalvet var inte så himla stort, men en Gävlebo observerade en pytteliten tsunami i badkaret och en villaägare i Fridhem kan svära på att det bildats en förkastning i hennes stenparti.

Panik

När det stod klart att det var ett jordskalv reagerade Gävleborna som man ska: de fick panik. En del försökte skälva åt andra hållet för att neutralisera skälvningarna, men det gick inte så bra. Troligen på grund av för mycket lök i lördagschipsen. Några Gävlebor tog ner surfplattor, madrasser och riskakor i källarn för att kunna ligga skönt under rasmassorna. Andra ställde sig i dörröppningar, delvis för att få skydd men mest för att stå ivägen för de som skulle ner med madrasser i källarn. Flera Gävlebor startade 90-konton. Det gäller att smida medan järnet är varmt, och äntligen fanns det chans att casha in på de där osjälviska icke-materialistiska välgörenhetsjulklapparna som folk envisas med att ge varandra istället för sprit och hemelektronik.

En forskargrupp vid Högskolan i Gävle började genast forska på jordskalvet. Varför skedde det just här? En första teori var att kommunen ligger ovanpå ett par små, hittills okända kontinentalplattor. En förkastning mellan Hagaström och Brynäs skulle förklara flera saker: Gavleåns sträckning, potthålen i gatorna och hockeyresultatet. Men genom en avancerad datorsimulering har forskarna nu kunnat rekonstruera skalvet baklänges och se att det berodde i själva verket på en serie samverkande vibrationer uppe på jordytan i Gävle.

Du ger mig tre vibrationer

Den första vibrationen berodde på den kommande omorganisationen i kommunen. Allt i kommunen ska förändras. Ingen vet varför och ännu färre vet hur. I helgen började man omorganisera lite grann på prov, genom att flytta ett hängmappsskåp. En olyckligt placerad tröskel i kombination med otydligt ledarskap och lågt blodsocker gjorde att hängmappsskåpet välte med en rejäl duns.

Samtidigt hade föreningen Villans Vänner fått klartecken att flytta den gamla kåken Villa Sjötorp från Gävle Hamn (där villan står ivägen) till en plats där den lättare kan falla i glömska. Föreningen samlades och med gemensam ansträngning gjordes ett provlyft. Villan var sjukt tung. Efter en mycket snabb överläggning kom föreningen fram till att villan måste monteras isär innan flytt. Sen ställdes den ner igen, med en rejäl duns.

De två dunsarna var rejäla. Vibrationerna spred sig neråt mot samma punkt. Den punkt som snart skulle bli jordskalvets epicentrum. Men för att skalvet skulle utlösas krävdes en tredje, utlösande stöt. Under lördagen hade VD:n för Gävle Hamn insett att villan inte skulle försvinna den här helgen heller. Han suckade tungt. Vibrationerna från den tunga sucken spred sig ner i jordskorpan, mötte fredagens vibrationer och utlöste på så vis det där jordskalvet. Men nu står allting stilla i Gävle igen. Som det brukar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.