Sillterminalen i Ljusdal 27/6

2018-06-27

Midsommarfirandet är definitivt över. Dragspelen har tystnat och lövruskorna har börjat sloka. Efterfrågan på jordgubbar och färskpotatis är nära noll. Ännu lägre är efterfrågan på ringlekar. Lägst är efterfrågan på sill. Den vill ingen ha så här efter midsommar. Det var egentligen ingen som ville ha sill före midsommar heller, men de flesta håller god min. Folk står runt sillburkarna och smackar och imponeras av nya spännande inläggningar som är så spännande att det ska bli spännande att smaka de spännande smakerna. Och gamla inläggningar som är så gamla att det ska bli precis som förr att smaka de gamla smakerna. Men när folk väl äter, vad äter folk? Potatis och ostmackor. Ungarnas köttbullar och prinskorvar tar slut innan ungarna har tagit en enda. Folk råkar glömma sina sillbitar på tallriken. De snubblar och tappar dem. De råkar ta en för stor tugga och måste spotta ut. Det finns tusentals avledningsmanövrer för att undvika att äta sillen. Att undvika att äta sillen är en lika viktig del av det svenska kulturarvet som att envist fortsätta servera den.

Dörren full

Resultatet är detsamma i hela landet. Veckan efter midsommar dignar Sveriges kylskåpsdörrar av öppnade sillburkar där det fattas fem bitar. De står där tillsammans med gräslöken för den är det inte heller nån som gillar. Men gräslöken kan man kasta in i midsommarstången och glömma. Sillen blir kvar. Den står där och stirrar anklagande på en varje gång man öppnar kylskåpet. Så fort nån försöker slänga sill så är det nån annan som stoppar tilltaget med hänvisning att det är ju så nyttigt med fet fisk. Bara det att då måste man äta den. Nyttigheten sprider sig inte till nutellan, korven och läsken bara för att den står i samma kylskåp. Man kan försöka slänga sillen med hänvisning till bäst-före-datum men det är långa datum på inläggningar. Står det nåt om kortare datum för öppnad förpackning så står det i det finstilta på etiketten. Det där som inte går att läsa utan avancerad optisk utrustning. Det är som att sillburkarna omfattas av en informell outtalad kulturminnesmärkning. Burkarna måste bevaras för eftervärlden. Tillsammans med tacosås och soja.

Dold energi

Det här har Ljusdals Kommun tagit fasta på i ett nytt projekt. Genom att få bort alla öppnade sillburkar från Ljusdals hushåll kommer man att frigöra flera hektar kylskåpsyta och minska energiförbrukningen radikalt. Ljusdal Energi tittar även på olika sätt att utvinna energi ur sillen. Stark senap kan ju sätta fart på de flesta och alla som rört runt i en burk glasmästarsill i jakt på en lagom stor bit inser att om man kan invertera processen och utvinna energi ur rörandet så går det att värma en medelstor villa ett par dygn. Kan man jäsa sillspadet och utvinna alkohol så kan det bli en likör med smak av fisk, lök och senap som kan effektivisera kommande midsomrar. De potentiella vinsterna är enorma.

För att samla alla gamla sillburkar har kommunen nu bestämt sig för att inrätta en gigantisk sillterminal. Det blir en plats där kommunens invånare kan ställa undan sina knappt påbörjade sillburkar. Där kan de stå och åldras i väntan på att nån tar hand om sillen. Det kommer aldrig att hända. Nu ska kommunen bara komma fram till var terminalen ska ligga. Det kommer aldrig heller att hända.

Lyssna på SR:s hemsida

2 Responses to “Sillterminalen i Ljusdal 27/6”

  1. veija says:

    ja,ja, slängde just en 8 år gammal surströmmingsburk…sånt är värre än sill! Men säger inte var jag slängde den.

  2. folke_admin says:

    Nu är det dags att leta fram den igen!

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.