Abborrebunkern i Maråker 13/6

2018-06-13

För en tid sedan berättade P4 Gävleborg att Länsstyrelsen ska skydda abborrarna i länet. Dee är hotade. Bland annat på grund av övergödning i havet. Här i Maråker kommer abborrarna att få det bästa skyddet. Inte nog med att själva abborrynglen kommer att skyddas mot spigg som normalt äter upp dem. Abborrarna kommer att skyddas mot allt som kan vara farligt.

Fallande allergener

En naturvårdsgrupp med mycket hög riskkänsla har sökt igenom vattnet utanför Maråker och dömt ut det mesta. Det ligger hårda stenar överallt på botten. Abborrar som simmar för fort kan skada sig. Vassen är trasslig och luktar illa. Abborrarnas föda är oaptitlig och det saknas ekologiskt certifierade alternativ. Naturvårdsgruppen har börjat sätta upp varningsmärkning kring farliga partier, och låtit tillverka små hjälmar och andra skydd till abborrarna så de inte ska göra illa sig. Gruppen tänker vara på den säkra sidan och kommer därför att sätta upp skydd mot haj. Risken är större att dödas av en fallande kokosnöt än av en haj, så det kommer att finnas skydd även mot fallande kokosnötter. Och andra fallande allergener.

Livets besvikelser

Genom ett noga utarbetat ergonomiskt program kommer abborrarna att skyddas mot belastningsskador. Länsstyrelsen gör en översyn av monotona rörelser och inför arbetsrotation. Varje abborre får två friskvårdstimmar per vecka. En fiskpsykolog har anlitats för att se över den psykosociala arbetsmiljön med stress och destruktiva strukturer i stimmet. En kommunikationsstrateg ska begränsa otrevliga intryck och skadlig kultur och verka för att abborrarna får sunda värderingar. Eller åtminstone ger uttryck för dem.

GDPR

Den personliga integriteten är en annan grej som måste skyddas. Man får inte fotografera abborrarna, och om man gör det så får man inte lägga ut bilderna på sociala medier och om man lägger ut dem på sociala medier så måste det göras i enlighet med de nya GDPR-reglerna, vilket innebär att man gör som man alltid har gjort men man skickar samtidigt ut jättemycket epost om att man följer de nya GDPR-reglerna och annars är det bara att säga till så ska man börja följa dem.

Fiskbunkern

I förra veckan kom broschyren om krig och kris till Länsstyrelsens naturvårdsgrupp. Gruppen insåg att de glömt att tänka på risken för krig. Det är åtgärdat nu. Viken utanför Maråker har byggts om till en fiskbunker. Den kan stå emot en direktträff från kärnvapen. Men det går att meta. Det är ju så gott med abborre.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.