Chokladterroristen från Hudiksvall 23/6

2018-05-23

Den berömde hjärtläkaren från Hudiksvalls sjukhus, Fikru Maru, har äntligen kommit ut ur det fängelse i Etiopien där han suttit inspärrad i fem år. Flera av Doktor Marus patienter här på sjukhuset har gett upp och lämnat väntrummet, men en handfull tålmodiga är väldigt lättade. Doktor Maru var oskyldig till både det ena och det andra, men det hjälpte inte. Enligt Etiopisk rättspraxis måste den som är anklagad för ett brott alltid dömas i en första instans. Att anklaga oskyldiga människor för brott och sedan omedelbart frikänna dem i sin egen domstol skulle ju inte vara trovärdigt för rättssystemet. Den som vill bli frikänd måste överklaga.

Rymningssäkert

Först dömdes Doktor Maru eftersom han var oskyldig till att känna till ett mutbrott. Etiopisk lag är mycket hård på det viset när det gäller mutbrott. Det är inget man känner till. Han frikändes av en högre instans, men inte släpptes han ut ur fängelset för det. Om oskyldiga människor bara kunde promenera ut ur ett fängelse hipp som happ skulle det inte vara trovärdigt för den Etiopiska Kriminalvården. Ett bra fängelse ska vara rymningssäkert även för oskyldiga. Medan Doktor Maru väntade på att få komma ut blev han oskyldig till att ha startat ett fängelseupplopp. På ett fängelse där han inte satt eftersom han vid tillfället för upploppet låg på ett sjukhusfängelse. Han hade blivit allvarligt sjuk av tiden i Etiopiskt fängelse. Enligt Etiopisk rättspraxis kan man inte bli allvarligt sjuk i ett Etiopiskt fängelse. Det skulle inte vara trovärdigt varken för det Etiopiska rättssystemet eller den Etiopiska kriminalvården. I Etiopiskt fängelse kan man inte ens få en liten förkylning

Chokladterroristen

Enligt åklagaren hade Fikru Maru startat fängelseupploppet för att sedan blixtesnabbt göra sig sjuk med flit genom att äta så mycket choklad att han måste åka till sjukhus. Etiopisk lag är mycket tydlig när det gäller choklad. Äter man så mycket att man blir sjuk så räknas det som att det är med flit och det anses vara ett terrorbrott. Doktor Marus advokat antydde att hela grejen verkade lite fånig. Domstolen tog en paus för att komma på nån smart grej som svar. Det blev en ganska lång paus. Till sist svarade domstolen att grejen inte alls varit fånig men att Doktor Maru var fri om han lovar att inte berätta om den fåniga grejen för nån annan.

Här på Hudiksvalls Sjukhus hoppas alla att Doktor Maru ska återvända så snart som möjligt. Det kommer kännas bekant. På vägen hit kommer Doktor Maru att ta X-tåget. Det innebär att han återigen får sitta inspärrad på obestämd tid utan några som helst besked. UD kommer att agera lika kraftfullt den här gången. Åtminstone när tåget börjat röra på sig igen. När han väl kommer fram till sjukhuset kommer han att skuldbeläggas för godtyckliga oförrätter utan möjlighet att försvara sig ordentligt. Bland annat finns en kaffekopp som stått odiskad sedan 2013. Enligt muntlig tradition är det Doktor Marus kopp, och till koppen hör tre arkivlådor med arga lappar om koppens status och ägarens bristande karaktär. Enligt sjukhusets rättspraxis måste varje arg lapp läsas och besvaras med en fyndig ursäkt. Först då kommer Doktor Maru att få tillgång till personalrummet på prov. Och då firas Doktor Maru på det mest högtidliga sätt som finns i på Hudiksvalls Sjukhus – med en Alladinask. Men en väktare är anlitad för att ha koll på chokladasken. Ingen rök utan eld.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.