Ekologiska Östernäs 16/5

2018-05-16

I förra veckan presenterade Länsstyrelsen resultatet av de markprover som tagits här på Östernäsområdet i Ljusdal. Kortfattat kan man säga att det är lite farlig mark men det är ingen fara så länge man inte snortar Östernäsjord mer än en gång i veckan. Och vem skulle göra det, förutom några gubbar på Ljusdal Energi? För att fira provresultaten har Ljusdals Kommun bestämt sig för att göra Östernäs till en ekologisk oas. Eller åtminstone till en ekologisk plats. För att inte drabbas av problem i framtiden har kommunen valt att begränsa målet till att Östernäs ska vara en plats.

Safari

Men platsen får gärna vara ekologisk. Till exempel alla de mikrober som man hittat i Östernäshuset. De är ju ekologiska. Ljusdals kommun kommer att upprätta ett reservat för mikroberna där de kan utvecklas och leva i symbios med byggmaterialet. Kommunen har tagit in konsulter från Kolmården för att planera en safari i mikrobernas värld. Alla får ett varsitt förstoringsglas och så åker man omkring i pyttesmå jeepar och försöker få syn på en mikrob. Till invigningen hoppas man ha fått ihop en mikrobshow där mikrober rör sig i häftig ljussättning till uttrycksfull musik. Då och då kommer det in nån artist från Cirkus Cirkör och hjular med jättemycket känslor. Om ett par år är målsättningen att kunna spela in Wild Kids bland mikroberna, och om ytterligare fem år räknar kommunen med att spela i samma ekoturismliga som Galapagosöarna.

Palissad av mjölk

Nu gäller det att poängtera det ekologiska och det brinnande intresset för att försvara naturen. Till att börja med har kommunen köpt in massor av ekologisk mjölk som man har ställt upp runt Östernäsområdet, som en palissad mot mindre ekologiska värden. Kommunen har försökt få området Svanen-märkt, men på grund av byråkrati eller orimliga miljökrav så har det inte gått. Istället har man satt upp ett antal uppstoppade svanar längs med mjölkpalissaden. Av samma anledning gick det inte att få en KRAV-märkning, så istället har man anlitat ett inkassoföretag som delar ut kravbrev till besökarna. De flesta vet ändå inte skillnaden.

Missiler

Det är inte så många besökare hittills, men när nästa attraktion invigs räknar kommunen med en rejäl tillströmning av ekoturister. Kärnvapen. Kommunen har lagt ett bud på Nordkoreas kärnvapendepå eftersom de inte verkar behöva den längre. Kärnvapnen tillför två viktiga värden till Östernäs. För det första visar man omvärlden att Östernäs tar försvaret av naturen på större allvar än någon annan. För det andra är det inga nyproducerade kärnvapen, utan en väldigt ekologisk form av återbruk. Frågan är nu om kommunen ska klimatkompensera för att flyga över missilerna eller om man ska anlita några nordkoreanska cyklister som får ta dem landvägen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.