Rengsjö gräver ner sig 9/5

2018-05-09

När jag kom hit till Rengsjö var jag inte säker på att det var här jag var. Det är jag fortfarande inte, men nu är det mest en definitionsfråga. Jag visste att Rengsjö var litet, men plötsligt gick det inte att hitta. Det enda jag hittade var den jordhög som P4 Gävleborg rapporterat om. En jordhög som företaget Vattenfall lämnat framme sedan i oktober. Folk i Rengsjö har irriterat sig på den där högen hela vintern, och när Rengsjöborna försökt få veta mer om jordhögen har det varit helt omöjligt att få tag på någon. I helgen tröttnade Rengsjöborna och gick under jorden. Inte som de gör på Vattenfall, genom att sluta svara i telefon, dra för persiennerna och bära lösnäsa och slokhatt. Nej, de gick under jorden på riktigt. Rengsjö har grävt ner sig själva i jorden.

Slipper se

Det var relativt enkelt – Rengsjöborna tog helt enkelt upp ett hål i källargolvet och började gräva under husgrunden. Sakta men säkert sjönk Rengsjös hus ner i jorden. Det gick inget bra på TV i helgen och de flesta var groggtrötta efter sista april, så arbetet tuffade liksom på. Bortåt måndag kväll, strax innan Aktuellt, var Rengsjö nergrävt. Äntligen slipper Rengsjöborna se Vattenfalls jordhög. Den ligger kvar där den legat hela vintern. Allt annat är prydligt undangrävt och tillplattat.

Ett studs

Själva Rengsjö står numera under marken. Allt utom ett släp som inte gick att flytta på grund av Vattenfalls jordhög. Rengsjöborna ser flera fördelar med det här arrangemanget. Främst handlar det om att slippa se grannarna. Inte för att grannarna ser särskilt hemska ut, men man sparar flera timmar om dan på att inte sitta och glo. Det är också skönt att slippa fundera på vädret eller om det är dags att klippa gräset, för det är det aldrig. Rengsjöborna har upptäckt att allt som är irriterande med att vara husägare beror på att huset står ovan jord. Laga taket? Det slipper man under jord. Måla om fasaden? Det slipper man också. Putsa fönster? Vädra? Inte under jord. Man slipper till och med lyssna på ungar som hoppar studsmatta klockan halv sju på morgonen. Om det är de egna ungarna så kanske man hör ett studs, men sen blir det tyst.

Ny stil

Det underjordiska livet för med sig en helt ny stil. Alla i Rengsjö har blivit sådär svala och bleka som man blir om man lever utan solsken. De ser ut som poeter och revisorer hela bunten, och de lever ut sin stil till fullo. Allt Rengsjöborna säger låter tänkvärt, och de sparar alla kvitton. De har börjat lyssna på dödsmetall och annan musik som passar när man är nergrävd. Folk googlar hur man bygger en egen tunnelbana och provar olika recept på källarfranska. Rengsjös mopedburna ungdomar var lite besvikna till en början, men nu har de flesta börjat köra jordfräs och då känns det ok igen. Nu väntar Rengsjöborna med spänning på att Vattenfall ska ta bort sin jordhög och försöka dela ut en faktura för jobbet. Det kommer att vara hel omöjligt att få tag på Rengsjöborna. Hämnden är ljuv.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.