Sandvikens drivande manskörer 2/5

2018-05-02

Sandviken har blivit otryggt. Folk är rädda för att gå ut. Man vet aldrig om man möter dem. Manskörerna. Efter valborgsmässoafton och första maj saknar manskörerna mål och mening. Istället driver de omkring i Sandviken och antastar hederligt folk med missriktad stämsång. Nu på morgonen blev jag vittne till hur en tvåbarnsmamma på väg till förskolan blev jagad av en manskör som liksom hostade fram Sköna maj välkommen i ett desperat och aggressivt staccato.

Sött bröd

Under april har manskörerna åtnjutit en privilegierad ställning. Alla vet att till Valborgsmässoafton är det manskörerna som står för stämningen, tillsammans med de stora brasorna. Men det är svårt att ge privilegier åt en brasa. Därför har manskörerna fått leva det ljuva livet. Manskörerna har glidit fram genom Sandviken åtföljda av glada hälsningar och vinkande barn. De har blivit bjudna på lunch och fått parkera hur som helst. De har kunnat gå omkring i studentmössa utan att bli utskrattade.

Det går utför

Men efter valborg är manskörerna förbrukade. Alla har förstått det. Utom manskörerna. På första maj blev flera manskörer bortjagade av demonstrationståg eftersom studentmössornas akademiska rötter representerar bourgeoisien och sångtexterna står i vägen för klasskampen genom att fokusera på väderskiftningar och naturfenomen istället för att belysa strukturellt förtryck. Vissa manskörer försökte anpassa sig genom att färga studentmössan mörk och skrynkla till den lite så där som Lenin gjorde. Andra anpassade repertoaren och körde Arbetets Söner, Internationalen och Keops Pyramid. Men progg funkar dåligt i körarrangemang, och vart manskörerna än gick blev de ifrågasatta på genus. Det hjälpte inte ens att sjunga Vintern Rasat i hög fart för att belysa klimathotet, eftersom texten inte angriper klimatproblematiken ur ett klassperspektiv.

Andra maj

Andra maj finns inte ens klasskampen kvar att sjunga för. Manskörerna är hopplöst onödiga. Några manskörer har ställt sig utanför frisersalonger och sjunger barbershop för att göra sig nyttiga, men de skrämmer bara bort kunderna. En manskör står utanför Skatteverket och sjunger en egen tonsättning av blankett INK2, men det är en flopp. INK2:an är ju till för aktiebolag och skulle vara inne i början av april.

De flesta manskörerna har vägrat släppa taget om valborgsrepertoaren. Istället gömmer de sig i buskage bara för att plötsligt hoppa fram och sjunga Glad såsom fågeln i morgonstunden. Eller sångtrakassera folk som går omkring med sur min och för varma kläder genom att påminna om den härliga vårsolens glans eller att snart är sommarn här i purpurvågor. Sandvikenborna har försökt få hjälp av polisen att bli av med manskörerna, men polisen jagar inte gärna män i skärmmössa. Kårandan säger ifrån. Nu står hoppet till kyrkan, att de ska ge manskörerna tak över huvudet och nåt svårt körverk att öva på till pingst. Skärmmössorna måste visserligen av, men kyrkan lånar gärna ut andra fåniga kläder.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.