Tjälskadorna i Flästa 25/4

2018-04-25

Det började som vanliga tjälskador. Nu håller hela Flästa på att lösas upp. Det var i torsdags som det började. Först som fula asfaltssprickor längs väg 651, sen som potthål på flera ställen. Flästa borde ha gjort som alla andra. De borde ha lappat över skadorna och fortsatt sina liv. Men Flästa-borna gillade sina tjälskador. De tyckte att tjälskadorna gav liv och karaktär åt vägarna. Det var som att ha Ernst Kirchsteiger som generaldirektör för Trafikverket – fullständigt vansinne. Tjälskadorna fick vara kvar, och det får Flästa ångra bittert.

Roligt att köra

Det blev roligare att köra bil i Flästa när vägarna var fulla av tjälskador. Man kunde kryssa mellan sprickorna i hög fart. Som en blandning mellan nöjesfält och TV-spel. Hade man tur kunde det fastna turister i sprickorna som man kunde hjälpa loss mot att de köpte lite hemslöjd eller kuriosa. Dessutom var det vackert att se på. Vårsolen liksom dansade fram över de spruckna vägarna. Och de fastkilade turisterna.

Fler sprickor

Vi vill ha mer av det här! utropade Flästa-borna. Folk gick man ur huse med isbitar och varmluftspistoler för att försöka återskapa förutsättningarna för en perfekt tjälskada. Till en början gjorde Flästa-borna mest illa sig, men efter några dagars experimenterande lyckades de bygga ihop en apparat av delar från en gammal frysbox och en raclettegrill. Apparaten kunde generera en liten tjälskada på ett par timmar. Vägarna fylldes med tjälskador i olika mönster. Det blev potthål i nån sorts marimekko-stil, sprickor i fiskbensmönster. Tribal-mönstrat och Carpe Diem. Vägrenarna såg ut som tårtpapper.

Extra kräm

På söndag kväll var det nån som tjuvkopplade ett ställverk och körde apparaten på oreglerad industriel. På måndag morgon var ingenting sig likt. Apparaten hade kört hela natten och skapat en tjälskada av historiska dimensioner. Det gapade ett gigantiskt hål i väg 651. Det gick inte riktigt att urskilja botten av hålet. Flästa skickade ner en expedition för att undersöka saken. Det var då de upptäckte det fruktansvärda. Flästa hade råkat öppna en dimensionsportal. Vanliga dimensionsportaler går till helvetet, rymden eller framtiden. Inte den här. Den gick till Arbrå. Allt man slängde ner i hålet hamnade i Arbrå. Saker som fanns i Arbrå kom upp ur hålet och hamnade här.

Det dåliga med det

Turisterna hamnade i Arbrå. Flästa fylldes av hemslöjd och kuriosa från Arbrå. Vad ska Flästa med hemslöjd och kuriosa från Arbrå. Sånt har man ju bara till turister, och de är i Arbrå. Dessutom ligger Arbrå alldeles intill Flästa. Det går fortare att gå till Arbrå än att klättra ner till dimensionsportalen.

Lyssna på SR:s hemsida

2 Responses to “Tjälskadorna i Flästa 25/4”

  1. Marcus says:

    Hej
    Fel klipp ligger på SR, det är samma som förra veckan! Texten och rubriken stämmer men inte ljudet.

  2. folke_admin says:

    Tack!
    Jag håller inte i radions sidor, men jag hoppas att radion kanske fixar till det rätt som det är?

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.