Lilla sporthallen i Kilafors 18/4

2018-04-18

Idrottshallen Haneborg i Kilafors är för liten och behöver byggas ut anser den ideella Föreningen Hanebo Framtid. Det rapporterade P4 Gävleborg i förra veckan. Jag åkte hit för att själv inspektera frågan. Först kunde jag inte hitta den lilla idrottshallen. Jag misstänkte att Haneborg blivit överskottad av snösvängen eller kanske uppäten av en hund. Jag kände nåt hårt i min ena sko och tänkte att där är Haneborg. Men det var en sten. Jag vände mig om för att gå till bilen och hämta mitt mikroskop när jag upptäckte att jag letat på fel sida om vägen. Men det är fortfarande en väldigt liten idrottshall.

Passningspoäng

Problemet med den lilla hallen är inte nytt. Kilaforsborna har anpassat sig under flera decennier. Kilafors innebandylag blir utskrattade på bortamatcherna eftersom de vant sig vid att använda tandborstar som innebandyklubba. I Haneborg finns det inte plats för nåt större. Dessutom får man poäng för passningar – att överhuvudtaget lyckas flytta någonting i trängseln belönas. Publiken som lyckas tränga sig in ser ingenting utan får följa matchen ryktesvägen. Några tennisspelare använde hallen, men började spela bordtennis för det var så trångt. Men även det tog för stor plats så nu är det fickpingis. Basketföreningen och volleybollföreningen hade för stor boll. Nu står de bara och vinkar.

Geishor i fula kläder

Att ha så liten yta för idrott börjar nu få effekt på folkhälsan. Folk i Kilafors går med väldigt korta steg. Alla deras rörelser är små och försiktiga. De är som geishor men i fulare kläder. Klipper de gräset så kör de bara en eller två kvadratmeter per dag, allt annat verkar oöverstigligt. Sätter Kilaforsborna upp mål för sig själva så är det små mål. Jag bestämde mig för att hjälpa till. Jag ställde mig inne i hallen och tryckte mig mot väggarna av full kraft för att öka storleken. Jag ställde mig mitt i en dörröppning och tog ett djupt andetag. Medlemmarna i föreningen Hanebo Framtid sa att det där är ingen idé, det har vi redan försökt.

Duschkabin

Föreningen försöker nu entusiasmera lokalbefolkningen och samla in pengar för att bygga ut. Jag lämnade in en ritning över hur man kan fördubbla ytan i Hanebo genom att bygga en extra våning och en bred trapp mellan planhalvorna. men den största utbyggnad Kilaforsborna kan föreställa sig är en duschkabin. Dessutom har folk i Kilafors så korta muskler att de knappt når plånboken och i plånboken ligger bara småpengar.

Jag har nu bytt strategi. Jag försöker få Kilaforsborna att fokusera på fördelarna med en liten hall. Sverige behöver en arena för barnidrott, och det finns massor av avdankade musiker som behöver göra arenaspelningar med lägre krav. Här skulle det kunna hända.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.