Källkritiken i Lönnånger 4/4

2018-04-04

Det får räcka med lurendrejeri nu, har Lönnånger bestämt. Den gångna påskhelgen var som en festival för bedragare. Lönnånger gick på allt och lite till. Först kom påsken. Bakgrundshistorien till påskfirandet är kanske inte helt sanningsenlig. Jag menar den där delen med påskharen. Den är ju väldigt svår att ta på allvar. Inte här i Lönnånger. Stora som små Lönnångersbor traskade glatt omkring utomhus och letade efter godisfyllda pappägg som en hare skulle ha lagt. Men istället för att vara som folk och äta upp godiset, så valde Lönnångersborna att ruva på sina påskägg. Syftet var att kläcka fram ett litet bestånd av påskharpaltar och på sikt bli självförsörjande på godis. De må vara lättlurade i Lönnånger, men dumma är de inte.

Första april

Medan Lönnångersborna låg på sina påskägg inföll första april. Dagen då man får luras. Ryktet hade redan gått om att Lönnångersborna låg och ruvade på sina påskägg. Folk från grannbyarna bara måste se om Lönnångersborna var så lättlurade. Det var de. De gick bland annat på gamla klassiker som att Öland kommit på drift och att man kan snabbodla grönsaker i mikrovågsugnen. Det värsta var att Lönnångersborna även gick på den där elaka strofen i själva ramsan, att den som blivit lurad är en dum sill. Lönnångersborna trodde på allvar att de blivit fiskar och fick panik. I så fall hade de inte tid att ligga här och ruva utan måste tillbaka till vattnet i Lönnångersfjärden.

Lönnångersborna började till och med ägna sig åt självbedrägeri. Envist hävdade de att de var nöjda med sin BMI och att de hade kommit långt i sina karriärer. Alla Lönnångersbor kom fram till att de hade bra mycket högre inkomst än snittet för en sill. Det var när de förmodade sillarna skulle hoppa i Lönnångersfjärden som bubblan sprack. Det var ett väldigt osynkat stim som doppade fötterna i Lönnångersfjärden, och Lönnångersfjärden var ju iskall. Plötsligt insåg sillarna att de knappast var några sillar. Och inte såg de till Öland heller. Allt hade varit en bluff. Polett efter polett trillade ner. Lönnångersborna insåg att de blivit lurade och bestämde sig för att det här aldrig ska få upprepas.

Källkritik

I helgen började Lönnånger med källkritik. Även det gick lite fort. De hann inte kolla upp exakt vad källkritik är. En gubbe som heter Kjell fick en jobbig påskafton. Sen fattade Lönnångersborna att det handlar om att vara kritisk till källor. Vreden riktades under påskdagen mot folk med egen brunn. När Lönnångersborna till sist fattat att källkritik handlar om informationskällor blev alla i Lönnånger oerhört källkritiska. Man kunde knappt säga goddag utan att folk undrade vad man grundade det påståendet på. Eftersom folk i Lönnånger gärna pratar med varandra så fick de skriva ut långa listor med källhänvisningar till allt de sa. Skrivarpappret tog slut, och eftersom det fortfarande var påsk så gick det inte att få tag på nytt.

Lönnångersborna kom på ett bekvämare sätt att förhålla sig till källkritiken. De la till ett “enligt uppgift” till allt de sa. Då påstår man ju att det finns en källa men att den är irrelevant i sammanhanget. Och påståendena bemöttes med en artig blandning av entusiasm och skepsis. Om två personer i Lönnånger möts kan den ena säga “goddag, enligt uppgift” varpå den andra svarar “om den informationen stämmer så önskar jag detsamma enligt anonyma källor”

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.