De naturliga våtservetterna i Ockelbo 21/3

2018-03-21

I förra veckan fick snösvängen i Ockelbo problem. Det fanns ingenstans att tippa av den snö som man plogat bort. Tusentals lastbilar irrade runt på vägarna. Utan mål. De letade efter en grop eller ett fält där de kunde tippa snön. Men alla gropar och alla fält var redan fulla av snö.

Krishantering

Ockelboborna fick krishantera. Folk började ta emot snö på sina tomter, lägga snö i garaget och bära ner snö i källarn. Skolorna i kommunen tog emot snö i gympasalarna. Folk hade snö i fickorna, snö i handskfacket och snö under hatten. Det hjälpte inte mycket men det var en bra start, kände Ockelboborna.

Över gränsen

För att verkligen bli av med snön behövde man få den över kommungränsen. Lastbilarna beordrades att köra norrut och tippa snön i Sibo, som ju ligger i Bollnäs Kommun. Men Bollnäs Kommun hade blivit förvarnade och upprättat en gränskontroll med strafftullar på snö. Lastbilarna tvingades vända om. Ockelboborna fortsatte krishantera. De packade sina väskor fulla av snö, satte sig på X-tåget och löste biljett mot Ljusdal. Det var banarbete på sträckan så resan tog längre tid än beräknat. All snö smälte innan Lingbo. Med bister min fick Ockelboborna torka torrt på tåget och åka hem med väskorna fulla av blött hushållspapper.

En jättebra idé

Det var då ockelboborna kom på hur de skulle lösa det hela. Våtservetter! Ockelboborna skulle kunna sälja det blöta hushållspapperet som närproducerade våtservetter med genuint smältvatten. Det är miljötänk, hållbarhet, återbruk och en helt unik produkt! Det här skulle kunna bli större än Wij Trädgårdar, och redan Wij Trädgårdar var ju en jättebra idé! Man skulle kunna ha en bäck och Roger Pontare på förpackningen för att understryka kopplingen till naturen. Eller nån annan artist med skägg som ser ut som papier maché. Det kan förekomma grus och fimpar i smältvattnet, men det kan man säga är en sorts naturpeeling, och en garant för att det är äkta vara.

Två säkra kort

Alla kunde förstå att de naturliga våtservetterna skulle bli en omedelbar succé. Inte här men i Stockholm. Kan man betala sjuttiotre kronor för en kopp kaffe och fortfarande känna sig framgångsrik så kan man betala tjugosju för ett snöblött hushållspapper utan att den känslan ändras det allra minsta. De smälta snömassorna skulle utan problem kunna exporteras ut ur kommunen. Det enda som krävs för att produktionen ska lyckas är att X-tåget bjuder på hushållspapper och att tåget alltid blir stående på väg mellan Ockelbo och Ljusdal. Men det är ju två säkra kort.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.