Den tidiga våren i Jättendal 14/3

2018-03-14

I förra veckan plockade trafikverket bort de brandgula snöpinnarna från Landsvägen här i Jättendal. Folk i Jättendal trodde först att det var ett misstag och blev sura. Men trafikverket förklarade att det där misstaget var planerat sen flera månader. Enligt trafikverkets fastlagda rutiner hade nämligen våren kommit och då behövs inte de där pinnarna. Skönt, tyckte folk i Jättendal som verkligen fått nog av snön. Bra med rutiner!

En snabb kopp

Folk i Jättendal tog äntligen av sig långkalsongerna, bytte till T-shirt och lågskor och började bära fram utemöblerna. Det låg kvar lite vårsnö, sisådär en meter, så folk i Jättendal fick lyfta lite på lågskorna för att inte få snö i dem. Sen satte de sig i vårsolen och drack kaffe. En snabb kopp fick det bli. Det började sticka i kroppen. Det måste vara vårkänslorna, tänkte folk i Jättendal. Tänk att man kan ha så starka vårkänslor att fingrar och tår blir alldeles vita och domnar bort.

En stor familj

Trafikverket fortsatte att följa sina planerade rutiner inför våren. Plogbilen kom för att ta bort lite av vårsnön längs Landsvägen, och på så vis locka fram krokus och tussilago. Eftersom de brandgula snöpinnarna var borta så kunde plogbilen bredda Landsvägen några meter. På samma runda körde plogbilen bort alla staket och brevlådor i Jättendal. Det hör våren till! ropade alla i Jättendal, fulla av vårkänslor. Vi behöver inga staket eller brevlådor! Här i Jättendal är vi alla som en enda stor familj! Det var som att gröna vågen hade kommit till Jättendal, 40 år för sent.

Vårstädning

Folk plockade fram sina cyklar och gjorde i ordning dem för den första vårturen. Det var knepigt att byta ventilgummi med bortdomnade vårfingrar. Dessutom lite svårt att cykla, men det berodde nog på att Trafikverket fortfarande inte sopat bort rullgruset från vägbanan.

Alla i Jättendal passade på att vårstäda. De öppnade alla fönster och dörrar på vid gavel för att släppa in den friska vårluften i sina hus. Sen fick de skotta ut den friska vårsnön ur sina hus. I helgen passade Jättendalingarna på att ställa om klockan till sommartid och ta fram gräsklipparen.

Bredare

Det fortsatte att vårsnöa lite grann, men det var på sätt och vis bra. Nu hade de brandgula snöpinnarna varit borta så länge att han som körde plogbilen inte längre mindes var Landsvägen legat. Så han körde omkring lite här och där och plogade undan vårsnön. Björnen vaknade ur sitt ide.

Enligt Trafikverkets planering hade det blivit barmark och torrt i helgen, så i början av veckan målades nya vita streck på Landsvägen. Visserligen var det lite otydligt exakt var vägen gick men det spelade ingen roll eftersom de vita strecken ändå inte syntes mot den vita vägbanan. Folk i Jättendal kunde inte bry sig mindre om de där strecken. De var fullt upptagna med att plocka murklor, prova sig igenom årets nya glassorter och packa picknickväskan inför vårens första dopp.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.