Sandviken och schlagerslungan 10/2

2010-02-10

Sandviken, onsdag. Göransson Arena är verkligen gigantisk. Arkitekterna har tänkt på allt. Här ska man inte bara få plats med jättestora sporter som bandymatcher ju är, utrymmesmässigt, eller de tiotusentals besökare som hade kunnat komma om det hade varit tillåtet att ta med portföljen. Här ska man även få plats med tonvis av beslagtagna bandyportföljer och milslånga köer av människor som är missnöjda med biljettsystemet och vill berätta hur det borde fungera. Och så schlager förstås.

Större jackor

Hela Sandviken vibrerar av schlagerspänning. Ett team av superprofessionella TV-producenter från Stockholm har intagit Sandviken med trådlösa uppkopplingar och trådsmala assistenter, för att bereda väg för hela schlagerapparaten. De hade tänkt dominera denna lilla ort med sina stora polarjackor, halvliters spring-omkring-latte, stadsjeepar och en världsvan attityd. Istället upptäckte de att Göransson är så stor att man kan bygga hela melodifestivalhallen inuti Göransson och ändå ha plats för en bandymatch och ett par cirkusar vid sidan om. Det superstora och supertuffa produktionsteamet såg ut som leksaksfigurer i den gigantiska arenan. Deras lattemuggar såg ut som fingerborgar. Folk som såg dem började nästan fnittra. Nu har det gått några dagar sen teamet kom hit och de har ordnat fram specialutrustning: Nu vaggar de omkring i överdimensionerade jättejackor som rymmer en familjepizza i innerfickan, med båda händerna krampaktigt fastklamrade kring 10-liters papphinkar med svalnande latte och försöker se världsvana ut medan de kollar upp man kan dubbelparkera en monstertruck. Allt för att visa vem som är störst.

Jordens undergång på axlarna

Nu är det ju inte alla som är glada åt schlagerinvasionen. Jag träffade en av de missnöjda igår. Det var en ung, sur man med gotiskt mörka streck under ögonen och jordens undergång på axlarna. Hm, axlar och axlar. Han suckade tungt i alla fall. Och han var väldigt skeptisk till allt glammigt och glittrigt som plötsligt vällt fram i Sandviken. Det får vara nån måtta på positiviteten, tyckte han. Sandviken som hittills varit så deprimerande, hur mycket ska man behöva stå ut med. Ska man tvingas flytta till Kungsgården för att få vara sur och känna att allt är hopplöst?

Sockerstinn kanin

Ja, kanske. Åtminstone i några dagar. Jag försökte prata med några butiksägare men det var svårt för de hoppade omkring av lycka. TV-teamet hade varit runt och delat ut cerisa fjäderboor och silverslipsar till alla butiker i Sandviken, och lovat fantastiska kassavinster i jättejippots kölvatten. När det är schlager så blir folk köpsugna, hade de sagt. Nödrim gör dig köpstinn, hahaha! Det är en naturlag. Och butiksägarna som redan hade börjat räkna med storslam på grund av Alla Hjärtans Dag på söndag. Schlager och kärlek går ju fantastiskt ihop, Alla Hjärtans Dag och Melodifestivalen är som gjorda för varandra, folk kommer att tappa omdömet totalt och handla grejer som aldrig förr, sa produktionsteamet bakom sina lattebaljor. Det gäller bara att hitta en kampanj som känns angelägen på orten. Så butiksägarna har slagit på stort. De har schlageranpassat sitt produktutbud på ett så oemotståndligt sätt att till och med den deppade ynglingen lättat på plånboken med ett fånigt leende på läpparna. Cerisa lovikkavantar och en liten glittrande silvertermos lyxigt förpackad i en hjärtmönstrad handväska. Bandyportföljen är portad på Göransson Arena, men ingen har sagt nåt om schlagerslungan.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.