Förvirringens rymdimperium i Ljusdal 7/2

2018-02-07

I förra veckan antog Ljusdals Kommun en ny strategisk plan. Den påminde mycket om den gamla, med några undantag. Planen hade utökats med stycken om mångfald, tillgänglighet och en vision att bygga ett intergalaktiskt imperium. Ungefär som Rymdimperiet i Stjärnornas Krig, men med fler vårdcentraler. Grunden i det ursprungliga Rymdimperiet är en stark organisation i kombination med en paranormal kraft. Ljusdals Kommun saknar båda dessa egenskaper, men från kommunalt håll ser man det som en styrka. Istället för att styra det intergalaktiska imperiet med järnhand och stormtrupper tänker Ljusdals Kommun använda sin främsta kommunala egenskap: förvirring.

Rymdskeppet

Steg ett i byggandet av det intergalaktiska imperiet är att kommunen införlivar Järvsö. Järvsö hör ju redan till Ljusdal, men det är det många i Järvsö som har missat. För dem som inte missat det är införlivandet oerhört förvirrande. Precis som planerat. Nästa steg blir att bygga om Östernäshuset till ett intergalaktiskt rymdskepp för att kunna sprida förvirringen till resten av Universum. Budgeten för Östernäshuset har redan spruckit, då har man liksom fria händer. Direktören för Ljusdal Energi kommer att fatta de nödvändiga besluten, medan resten av organisationen förvirrat påstår att de minns dåligt. Med lite flyt kommer folk att tro att rymdskeppsbygget är en vanlig fuktsanering tills hela kåken far ut i rymden och då blir de förvirrade precis som planerat.

Partibyten

För att maximera förvirringen inför imperiebygget började de kommunala politikerna i förra veckan att byta parti. Två moderater gick över till Ljusdalsbygdens Parti, varpå sex medlemmar i Ljusdalsbygdens Parti gick över till Centern. Det blocköverskridande partisamarbetet Valliansen hade hemliga och ohemliga möten med och utan sina medlemspartier. Till sist sprang medlemmar i alla partier mellan varandras partilokaler och bytte medlemskap till höger och vänster. Det här skedde samtidigt som den värsta snöstormen. Till sist visste ingen vem som var med i vilket parti. Politikerna bytte klädstil och efternamn utan förvarning. En miljöpartist toppade det hela med att meddela att han kommer att bli politisk vilde. Han tänker sluta klippa skägget, bo bakom talarstolen i fullmäktige och leva av det som naturen ger i fullmäktigesalen. Halva mazariner och slattar av mineralvatten.

Halva havet stormar

Ljusdals partibyten påminner om Hela havet stormar, men ändå inte. Oppositionen sitter ju stilla. Är det Halva havet stormar? Är det kommunmöte eller barnkalas? I nästa interpellationsdebatt kommer man att ta paus för varmkorv, disco och säcklöpning. Efter budgetvoteringen blir det fiskdamm. Även folk i angränsande kommuner har börjat känna sig förvirrade. Precis som planerat. Om det finns liv i rymden som ser vad som händer i Ljusdal kommer de att bli oerhört förvirrade, och så snart Östernäshuset är ombyggt blir de ett enkelt mål.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.