Ormregelverket i Bollnäs 10/1

2018-01-10

Bollnäs Kommun har förnyat sina hälsoskyddsföreskrifter. Föreskrifter är en sorts regler som reglerar regler som inte är tillräckligt tydliga. Just hälsoskyddsföreskrifterna är till för att skydda medborgarnas hälsa. Till exempel genom att förtydliga hur länge man får köra på tomgång eller vilka djur som man ska gulla med och vilka man ska döda och äta upp.

Bollnäs Kommuns gamla hälsoskyddsföreskrifter var verkligen gamla. De baserades på humoralpatologin, den antika läkekonsten med kroppsvätskor. Exempelvis fick flegmatiker köra max två minuter på tomgång. Flegmatiker tar allting med ro så de behöver en tidsgräns. Sangvinikerna hade ingen tidsgräns. De står ändå aldrig stilla särskilt länge. Efter högljudda protester från Kolerikerförbundet har nu regelverket moderniserats.

Toppmoderna regelregler

De nya hälsoskyddsföreskrifterna är toppmoderna. Man får inte köra på tomgång alls, såvida man inte kör på tomgång för att driva en vedkap. Försäljningen av tomgångsdrivna vedkapar har skjutit i höjden i hela kommunen. Minst av allt får man köra på tomgång när man väntar på ett tåg. Den som väntar på ett tåg måste parkera bilen och omedelbart börja göra nåt för att fördriva tiden. Man får inte kapa ved i väntan på tåg. I hälsoskyddsföreskrifterna finns istället tre sidor sudoku och ett kryptokorsord. Samt instruktioner i hur man spelar sten, sax, påse med sig själv.

Djurhållning

Reglerna för djurhållning har också moderniserats. Exempelvis har kommunen kommit fram till att man kan gulla med höns, men bara en höna i taget och om en höna råkar få grillkrydda på sig så är den att betrakta som mat såvida man inte söker dispens. Pälsdjursallergiker får inte gulla med djur alls, och veganer får inte äta dem. Varken djuren eller allergikerna.

Ormregistrering

En annan regel är den om att giftormar i stadsmiljö måste registreras. Det nya tillägget om registrering av ormar har väckt stort motstånd. Främst från ormarna själva. De upplever registreringen som ett hot mot den personliga integriteten. Beskedet om registrering kommer samma vecka som Sveriges Lantbruksuniversitet bestämt sig för att börja kameraövervaka havsörnsbon i regionen. Vart är samhället på väg frågar sig ormarna. Man får ju kalla kårar längs ryggraden. Som orm består man i princip bara av ryggrad, så det blir väldigt kallt.

Dessutom baseras hela det nya regelverket på att de som drabbas av övervakningen ska sköta allt själva. Den där moderna formen av självförtryck som kräver uppkoppling och bank-id. Ormarna förväntas gå in på kommunens sajt, logga in på Mina Sidor med bank-id:t och registrera sig själva. Det är en liknande procedur för den som tänker köra på tomgång i väntan på tåget. De enda som tar det hela med ro är flegmatikerna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.