Njötes mellandagsgisslandrama 27/12

2017-12-27

Mellandagarna i Njöte är inte som andra mellandagar. Överallt annars ägnar sig folk åt att knuffa sig runt i gallerior och försöka göra fynd. Har man inga pengar kan man kasta in en sko och börja leta. Lyckas man hitta den är det ju ett fynd på mellandagsrean. Men för folk i Njöte är mellandagsrean ointressant. De har större mål i livet. Att hålla människor som gisslan. Det är samma procedur varje år.

Hur då?

Folk i Njöte lurar till sig gäster som de sen försöker behålla så länge det bara går. Det vanligaste är att lura hem grannar, släktingar eller arbetskamrater genom att säga att man gärna vill ta en fika men bilen är trasig eller man har ont i en höft så det vore bäst att ta det här hemma. Men det har även förekommit att folk i Njöte har ställt in brevlådan i farstun för att på så vis lägga vantarna på en intet ont anande brevbärare. Eller bara ringt en hantverkare.

Vanliga knep

Väl inne håller Njötebon kvar offret med hjälp av kaffe. Ingen tackar nej till en kopp kaffe. Och den som tackat ja till en kopp kaffe tackar inte nej till en påtår. Bortåt tretåren brukar folk sluta vara så artiga och försöka komma därifrån. Det är då man tar fram doppat. Alla i Njöte har ett fat med kakor som man bara måste smaka på av olika behjärtansvärda orsaker. Det kan vara barnbarnen som har bakat eller till förmån för Röda Korset eller så ekologiskt, närproducerat och rättvist att jorden praktiskt taget rämnar om man inte tar en kaka. Hur som helst så blir man kvar på en kaka och ingen som har tagit en kaka har tagit en kaka. Man tar ju tills det är slut och helt plötsligt har fotoalbumet kommit fram.

Fotoalbumet

Förr i tiden gick det att överblicka ett fotoalbum. Det satt i en pärm och man kunde titta på pärmen och räkna ut hur stor del av sin livstid man skulle bli av med genom att titta i pärmen. Idag har folk sina fotoalbum i mobilen. Ingen vet hur länge det ska pågå. När folk börjar skruva på sig så kan Njötebon försöka berätta nåt spännande som just har hänt och om inte det fungerar så kan Njötebon skicka in ett barn som berättar nåt spännande som just har hänt. Och det behöver inte ens vara nåt spännande, eller ens nåt som har hänt, för om det kommer ett barn och berättar så måste man ju bara sitta kvar och lyssna.

Barnet

Och barnet kan visa alla sina saker och sen vill barnet leka Ett skepp kommer lastat och sen är det dags för middag och en bra film och det är bäddat i gästrummet och sådär håller det på ända fram till nyårsafton. Mitt under fyrverkerierna brukar gisslan fly ut i skogen för att sedan tvingas bo i en buske och överleva på en slatt champagne tills hjälp anländer.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.