Turritualen i Yg 20/12

2017-12-20

I förra veckan berättade P4 Gävleborg om högskoleprovet. Högskoleprovet är en väldigt lång och krånglig blankett som ska fyllas i två gånger per år. Man ska sätta ett antal kryss på rätt ställe. Den som lyckas kryssa i blanketten på rätt sätt får gå på högskola, för då bedöms man ha förmåga att förstå alla de blanketter som ska fyllas i för att man ska få lämna högskolan. Gävleborgarna är sämst i Sverige på högskoleprovet. Folk kryssar fel, missar rutorna och glömmer att fylla i sitt namn. Värst är folk från Yg. De gör andra symboler istället för kryss, eller så äter de upp blanketten.

Intellektuell import

P4 Gävleborg intervjuade rektorn för Högskolan i Gävle, som meddelade att hon jobbar hårt för att fler ska klara högskoleprovet. Främst genom att locka hit studenter från andra regioner än Gävleborg. Bland de Gävleborgare som P4 Gävleborg pratat med är en sak viktig för den som vill klara högskoleprovet. Man ska ha tur. Det här har de tagit fasta på i Yg.

En tursam framtid

Om de bara får turen att vända här i Yg så kommer de att få alla rätt på högskoleprovet. Det blir starten på nåt helt nytt! Yg-borna kommer in på prestigefyllda utbildningar. Efter återkommande tur på alla tentor och lyckosamt formulerade doktorsavhandlingar kommer Yg att bli Sveriges intellektuella nav och kan finansiera hela bygden med alla nobelpriser och forskningsstipendier som kommer att regna in över Yg. För Yg-borna framstod det hela som en genial plan. Folk i Yg började genast samla ihop så många lyckoamuletter de kunde hitta. Tyvärr hade de otur även i det arbetet.

Otur i turen

Yg-borna började med att samla hartassar och hästskor för de för massor av tur med sig. Men djuren bara sprang iväg med sina tassar och skor. De försökte hitta fyrklöver, men det är ju vinter så det bästa de kunde komma på var att frisera en hyacint. Den kändes inte särskilt tursam. Istället fokuserade Yg-borna på att maximera turen genom att minimera oturen. De tog bort alla stegar som man kan råka gå under. Det var visserligen otur för den villaägare som just då höll på att skotta av ett tak men för resten av bygden kändes det konstruktivt. Yg:s svarta katter jagades bort eller fick en hastig omfärgning av pälsen. Yg-borna ställde undan sina speglar för att inte råka krossa dem och dra på sig sju års olycka.

För att testa sin nyvunna lycka provade Yg-borna att spela Trivial Pursuit, det är ju som högskoleprovet fast med tårtbitar. De hade ingen tur alls. Ingen fick nån tårtbit och det blev bitmärken i asken. Det stoppade inte Yg! I lördags hade Yg en ockult ritual för att generera massor av tur. Yg ritade pentagram på gatorna. Yg gick med facklor. Yg pratade latin baklänges och Yg offrade en get. Och i söndags satte sig Yg-borna ner för att skriva högskoleprovet. Tyvärr ges inte högskoleprovet förrän 14 april nästa år. Det var ju otur.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.