Belse förstört av tunga fjät 13/12

2017-12-13

Jag befinner mig i Belse i närheten av Kilafors. Förödelsen i Belse är omfattande. Det är hål i gatorna. Gräsmattor och rabatter är upprivna. En stolpe med en brevlåda står snett. Folk i Belse är i chock. Natten har gått med tunga fjät genom Belse och de tunga fjäten har förstört allt i sin väg.

Fjät

Folk i Belse har gått omkring i flera veckor och sjungit den där sången om natten som går de tunga fjäten. De trodde att det var en nonsenstext. Att Arvid Rosén som skrivit texten kanske hade feber den där dan. Eller att han satt på en stökig krog och ringde in texten över en dålig telefonlinje till sin förvirrade sekreterare. Fjät betyder tydligen steg, men Belseborna antog att det var en efterkonstruktion från Arvid. Om folk vill säga steg så säger de ju steg, inte fjät. Vem har ens hört talas om fjät i andra sammanhang? Att nån idrottare hoppar trefjät? Att man spelar för hög musik och måste byta slutfjät på förstärkaren. Gå med fjäträknare för att man vill tappa några kilon och ha en fjätlös dimmer till vardagsrumslampan.

Varning

Men det visade sig att Natten går tunga fjät var en varning. Det kan hända att nätter går tunga fjät och då kan det gå illa. Det är det som har hänt här i Belse. Vid tretiden i natt vaknade Belseborna av ett billarm som gick igång. Det var natten som hade snubblat mitt i ett fjät och råkat ta ett fjät på motorhuven till en ganska ny SUV. Sen vinglade natten vidare och tog några fjät i SUV-ägarens rabatt innan natten klampade vidare över till grannen. Grannen hade precis byggt en gäststuga. Hela bygget var bedrägligt likt en kombination av gård och stuva, något som fick natten att gå helt bananas.

Störningsjouren

Natten började rusa runt gården, och stuvan, med tunga och vårdslösa fjät och ta selfies med blixt och knacka på rutorna till stuvan. Det hjälpte inte att stuvägaren hotade med att ringa störningsjouren eller sammankalla grannsamverkansgruppen. Natten fortsatte att trakassera stuvägaren. Stuvägaren blev mer och mer irriterad, fjät för fjät. Droppen var när natten kissade i stuvägarens brevlåda för att sedan somna med öppen gylf på marken alldeles utanför stuvan.

Ta tag i problemet

Polisen kom till sist förbi och försökte få natten att gå hem, men då blev natten aggressiv och började slåss. Polisen fick baxa in natten i bilen och köra natten till häktet i Bollnäs. I morse fick natten bege sig hemåt med skamsna fjät. Och en rekommendation att ta tag i sina alkoholvanor. Kanske med tolvfjätsmetoden.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.