Paketkaosteorin i Valbo 6/12

2017-12-06

Julhandeln har kommit igång. Inte minst den som sker på nätet. I förra veckan rapporterade lokala medier om paketkaoset. Mängder av paket har beställts via nätet och när de ska levereras uppstår kaos. Paketen kommer fram sent, de skickas till fel paketombud, mottagarnamnet är slarvigt skrivet så det strular med identitetskontrollen, paketen har skador och det är kö till utlämningen. Folk blir ju arga och det finns risk att julstämningen sabbas.

Lorenz fjäril

Men här i Valbo har kaoset gått ännu längre. I helgen kom det in rapporter om att paket som skulle till Valbo hade levererats till andra städer. Det hade cirkulerat paket som saknade mottagare. Paketen hade varit helt mosade. Kön till utlämningen hade upplösts i ett oorganiserat myller och folk hade varit rasande.

De olika transportföretag som sköter pakethanteringen försökte spåra roten till problemet. Tyvärr hittade de det. Någon hade beställt ett paket med en fjäril från Brasilien. Det visade sig vara samma fjäril som ligger bakom hela den moderna kaosteorin. Matematikern och meteorologen Edward Lorenz noterade 1972 att en fjärils vingslag i Brasilien kan orsaka en tornado i Texas, och med detta startade kaosteorin. Nu hade en sån där fjäril tagit sig in i det svenska pakethanteringssystemet och startat kaos där. Lagom till julhandeln och allt. Det visade sig att det ursprungliga paketkaoset bara var en lätt oordning i jämförelse med det som skulle uppstå i Valbo.

Lite mer kaosigt kaos

I måndags började det försvinna paket som inte ens hade skickats. Helt plötsligt hade en mottagare försvunnit bara för att levereras flera dagar för sent till ett ombud inne i Gävle. Då hade mottagaren förlagt sin legitimation och kunde inte hämta ut sig själv. Ett paket hade stannat i tiden och när man lyckades lokalisera det hade det varit så trasigt att det inte gick att kalla för ett paket. Folk hade börjat tränga sig i det oorganiserade myllret och skrika åt varandra.

Antikosmiskt kaos

Men paketkaoset hade fortfarande bara börjat. I tisdags hade paketkaoset blivit fullständigt kaotiskt. Paket som skulle till Valbo levererades utanför rumtiden. De hamnade i en helt odeterministisk dimension där det enda som kunde fastställas var att paketen var trasiga och att mottagaren saknade giltig identifikation. Mottagarbegreppet hade sedan blivit irrelevant eftersom alla identiteter i hela Valbo hade upplösts. Det kom slumpmässiga SMS med uthämtningskoder till alla mobiltelefoner i hela området. Folk från hela Valbo åkte till det oorganiserade myller som tidigare varit en paketkö, enbart i syfte att armbåga sig fram och orsaka så mycket personskador som möjligt. Nu finns det risk att julstämningen sabbas.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.