Bollnäs två i en 3/2

2010-02-03

Bollnäs, onsdag. För ett par veckor sedan var det inte alls kul här i Bollnäs. Hela stan hade gått in i den årliga januaridepressionen med mörker och dåligt humör som normaltillstånd. Kryddat med äkta hälsingskt armod eftersom det var så himla ont om pengar. Folk gick och gnagde på träd i Långnäsparken, de åt sina kläder och gjorde kläder av tidningar. Som de sen åt upp. Ett vanligt fredagsmys gick ut på att man slog varandra så hårt man kunde i ett par timmar. För när det var över så kändes armodet ganska mysigt i jämförelse med de plågor man just upplevt.

Shoppingsug

Sen kom januarilönen. Den välsignade januarilönen. Folk vågade först inte tro att det var sant, men sakta förstod Bollnäs att eländet var över. Det var som den där första riktigt varma vårdagen som smälter bort snön och lurar upp de första blommorna. Bollnäs började leva – det betalades räkningar, det stods i bankomatköer, det impulsshoppades doftljus. Särskild uppmärksamhet fick den grusplätt i Bollnäs som en gång varit ett torg som kallats Brotorget, men som sedan sålts för att bli shoppinggalleria, och som därefter på grund av finanskrisen lagts i träda och blivit en grusplätt till allmänhetens förtret och kommunledningens åtlöje. Nu cirkulerade befolkningen köphungrigt kring grusplätten, sökande efter minsta lilla tecken på byggstart. De ville verkligen shoppa i sitt utlovade köptempel. Hade nån satt upp ett stånd på Brotorget, precis kring lön, och börjat sälja istappar så hade den personen varit ekonomiskt oberoende idag. Men i brist på både bygge och istappsnasare fortsatte Brotorget att vara en plats som gör Bollnäsborna sura mitt i shoppingivern.

Osäkerhet

Bollnäsbor är nervösa människor. Deras ekonomiska eufori tappade sin lyskraft ganska fort. Istället började en gnagande oro göra sig påmind. Tänk om armodet vilar runt nästa hörn. Tänk om löningsveckans frid bara är en fälla för att göra livet ännu hårdare i februari. Köplusten blandades med en vilja att göra förnuftiga inköp av ansenliga varulager som gagnar den egna gruppen i möjlig framtida kris. Eller kort och gott: bunkra upp.

Bunkra

Det köptes konserver och torrvaror. Det var balar av ris, pallvis med müsli och nudlar med äcklig smak. Så räcker de längre. Eftersom det är ont om plats i de flesta Bollnäsförråd så blev det även viktigt att köpa sånt som inte tar så mycket plats. Stora dunjackor och uppsvällda suffléer blev avsevärt mindre populära köpobjekt än exempelvis tights och tunnbröd. Populärast av allt blev förstås två-i-en-produkter, som ju kan anses ta hälften så mycket plats som en vanlig produkt.

Schampoo och balsam i samma flaska gick åt fort. Ost och kaviar i samma tub likaså. Och förpackningarna med kombinerat socker och gelé är nu ett minne blott. Men suget efter den optimala två-i-en-grejen gick lite överstyr. Det kom ett medborgarförslag om att Bollnäs skulle anställa den där före detta polischefen. Då får man ju både polis och brottsling i samma person, något som sparar både plats och pengar. Nån annan föreslog att Arbetsförmedlingen skulle anställa sina egna mest hopplösa klienter så att man fick arbetslös och arbetsförmedlare i ett. Men en initierad källa påstod att det hade man redan gjort för flera år sen. Och så är det förstås det här med Brotorget. Kommunen har helt plötsligt spolat upp en isbana där, och i ett slag lyckats få till den mest osannolika kombinationen av två i ett: folknöje och irritationsmoment.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.