Julmarknadsekonomin i Trönö 29/11

2017-11-29

Trönö gör sig beredd för julmarknad. Det ska inte bli som förra året. Förra året var det en liten och anspråkslös julmarknad. Hela julmarknaden fick plats i en garderob och när man kom dit blev man uppmanad att gå därifrån för det fanns säkert bättre grejer nån annanstans. Om man ens kunde kalla de här grejerna för grejer, och vem är jag att ifrågasätta ens mitt eget påstående om grejer? Om jag nu kan vara så framfusig att jag kallar mitt påstående för ett påstående. Och vem är jag, förlåt att jag finns om jag nu gör det. Så anspråkslös var julmarknaden förra året. I år ska det bli en traditionell julmarknad, men samtidigt anpassad till den moderna marknaden.

Hur är en julmarknad

En viktig detalj med en julmarknad är att det måste se ut som att tiden står stilla. Inte sen flera miljoner år bakåt, då skulle julmarknaden bestå av vulkanutbrott och dinosaurier. Det passar bättre på Black Friday. På en julmarknad ska tiden stå stilla sen slutet av 1800-talet. Fram med vadmalsbyxor och för stora träskor. Bort med rösträtten. På med en för stor skjorta och sätt ett skärp utanpå. Gärna med ett handsytt läderhölster för en täljkniv eller en riktigt gammal mobiltelefon. Man måste ju kunna swisha. Fast helst i riksdaler istället för kronor. Traditionellt begränsas utbudet på en julmarknad till charkuterier och hemslöjdade saker som ingen vill ha. Folk köper det som present till sina släktingar. Det är stickat, virkat och tovat blandat med hemkokta karameller och renkorv.

Surfplattor av halm

Men i år ska det vara modernt, för att möta marknadens behov. Julmarknaden i Trönö ska få Black Friday att framstå som en …julmarknad. En sån där liten som förra året. På Black Friday var det mest hemelektronik som gick. Julmarknaden i Trönö anpassar sig till det här framgångskonceptet och kommer att sälja stickade bluerayspelare och surfplattor av halm. Manualen är broderad med korsstygn på trettio språk varav ett kanske är svenska. Ingen vill ha en stickad bluerayspelare. Ingen vill ha en surfplatta av halm heller. Det är precis som det ska vara med hemslöjd. Man köper det till sina släktingar. Om produkterna fungerar är inte så noga. Det viktigaste är att folk tecknar en försäkring.

Marknadens mekanismer

Trönö har laddat upp med julanpassade marknadsmekanismer. Polkagrisarna är börsnoterade och man kan köpa optioner i hittills otovad hemslöjd som gör att man kan få slöjden till nominellt värde när den är klar. Marknadsbesökarna bjuds på glögg och lussebulle inslagen i värdepapper. Den som vill lämna marknaden måste betala courtage på vinsten. Eller i hemlighet flytta vinsten till ett konto på Malta. Lutfisken ligger i en fond som förväntas gå bra.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.