Energidivorna i Ljusdal 22/11

2017-11-22

I förra veckan berättade P4 Gävleborg om att Ljusdal Energi skaffat en personalbyggnad, det så kallade Östernäshuset. Kostnaderna för huset hade skenat. Först bortåt söndagen hade kostnaderna skenat klart och kunde då plockas upp, alldeles utmattade i närheten av Järvsö.

Mikrober och sånt

Redan innan den här incidenten hade det varit en hel del missnöje med Östernäshuset. Prislappen för byggnaden var för stor redan från början. Vissa fönster var helt skymda av den stora prislappen. Dessutom var det dålig luft. Vid en kontroll upptäckte man att huset redan var bebott av flera familjer. Vid en närmare kontroll upptäckte man att man hade kontrollerat fel adress, men vid en väldigt noggrann kontroll (på rätt adress) upptäckte man mikrober i luften. Mikrober är som garderober, fast mycket mindre. Det är väldigt svårt att vädra i en mikrob och därför blir det dålig luft. Mikroberna måste ut och det är det som fått kostnaderna att skena på sista tiden. För att flytta mikrober måste man nämligen ha en väldigt liten flyttfirma och en liten flyttfirma är svår att upptäcka. Ljusdal Energi måste leta flyttfirma med ljus och lykta, men först måste de hitta ljus och lykta i rätt dimension.

Bieffekter

De höga kostnaderna kring Ljusdal Energi har nu börjat ge oanade bieffekter hos personalen. Det är svårt att vara oberörd när miljonerna susar omkring i luften. Stora delar av personalen på Ljusdal Energi har utvecklats till tvättäkta divor. Ställverksteknikerna går omkring i lösögonfransar och gigantiska fjäderboor och vill bara prata med direktörn. En beräkningsingenjör vägrar utföra ens den enklaste lilla beräkning om han inte får egen loge med champagne och färska snittblommor. Ekonomiavdelningen söker spökskrivare för att kunna ge ut sina memoarer.

Ljusdal Energi anpassar verksamheten efter divorna. De traditionella skåpbilarna kommer att bytas ut mot limousiner. Vattenverket kommer enbart att jobba med mousserande vatten. Renhållningen slutar med slamtömning. Istället gör de glamtömning. Kundservice har beställt divaner och telefonkön ackompanjeras nu av en levande stråkkvartett.

Fans

Kunderna har utvecklats till fanatiska beundrare. Folk ringer till Kundservice bara för att få höra telefonistens röst. Det är så många som ringer att Ljusdal Energi måste fixa en ny telefonkö för folk som vill komma fram till den riktiga telefonkön. Folk cirkulerar runt trasiga elskåp för att komma nära reparatörerna, de stänger av sina element för att locka till sig fjärrvärmeteknikerna och de gömmer sig i grovsoporna för att få en skymt av renhållningsarbetarna. Östernäshuset är omringat av paparazzi-fotografer med gigantiska objektiv. Det enda de hittills lyckats fotografera är mikroberna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.