De starka känslornas torg i Hofors 15/11

2017-11-15

Torget utanför Folkets Hus i Hofors har inget namn. När torget byggdes ansågs det onödigt med ett namn. Ingen förväntades stanna på torget. Men Hoforsbor stannar tydligen lite här och där, och helt plötsligt var det opraktiskt med ett namnlöst torg. Hoforsborna kunde ju bara nämna torget med en konstpaus. De kunde säga saker till varandra som ”Vi träffas klockan elva på ”, och hoppas att motparten skulle förstå att det var det namnlösa torget som avsågs. Men det finns massor av namnlösa platser i Hofors. Trottoarkanter, buskage och diken. Till sist stod det sällskapssugna Hoforsbor utspridda över hela kommunen. För att förtydliga började folk kalla torget för ”torget som antyds med en konstpaus”. Men om nån ställde den naturliga följdfrågan: ”vilket torg?”, så kunde folk inte svara med annat än en konstpaus.

Kärlekens Torg

Hoforsborna bestämde sig för att namnge torget och ringde Lantmäteriverket. Det första Lantmäteriverket frågade var ”vilket torg?”. Det blev alldeles tyst i luren. Lantmäteriverket förslog att Hoforsborna skulle skicka ett brev istället. Men det är svårt att uttrycka en konstpaus i skrift. Det blev en lång korrespondens, som huvudsakligen bestod av mellanslag, innan begäran om att namnge torget var klar. Hoforsborna ville att torget skulle heta Kärlekens Torg.

Avslaget

I förra veckan kom ett avslag från Lantmäteriverket. Torg ska företrädesvis namnges med påtagliga objekt (som i Mynttorget), adjektiv (som i Stortorget) eller gubbnamn. Man ska inte blanda geografi med kärlek, svarar Lantmäteriverket, eftersom kärlek är så svår att uttrycka. Inte lika svår som en konstpaus, svarade Hoforsborna i sin överklagan av beslutet. Lantmäteriet svarade med en konstpaus, följt av en lista på andra starka känslor som är geografiskt sanktionerade.

Känslornas torg

Hatets Torg var exempelvis godkänt eftersom hat är lätt att uttrycka i en knuff eller en riktigt mördande blick. Ångestens Torg är också godkänd. Inte nån uppdämd ångest förstås, det ska vara utlevd ångest i form av självskadebeteende, missbruk eller åtminstone lite ältande. Till och med Ambivalensens Torg skulle fungera om ambivalensen är så stark att den kan klassificeras som beslutsångest och därefter levas ut. Kanske att man försöker missbruka men på grund av ambivalens inte kan fokusera sitt missbruk så att missbruket till sist mest liknar en balanserad kost.

Dialogen som följde mellan Hoforsborna och Lantmäteriverket var oerhört komplicerad. Det var starka känslor och konstpauser om vartannat. Det liknade mest av allt en dag på Kungliga Dramatiska Teatern, tack och lov utan rapporterade övergrepp.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.