Källzoo i Järvsö 1/11

2017-11-01

Järvsö har bestämt sig för att satsa på hållbarhet för att locka till sig turister. Det meddelade lokala medier i helgen. Nuförtiden snackar alla om hållbarhet och i Järvsö är man väldigt trendkänslig så det var helt naturligt att haka på hållbarhetstrenden. Tidigare lockbeten för turister har varit den fina utsikten och den härliga stämningen. Men det är ju samma lockbete som på alla turistmål. Och varken utsikt eller stämning har varit särskilt hållbara. Om nån Järvsöbo står ivägen så har utsikten blivit helt förstörd. Och försöker man knuffa bort Järvsöbon för att se bättre så blir stämningen långt från härlig.

Förstärkning

I förra veckan jobbade Järvsöborna hårt för att öka hållbarheten. De förstärkte vägarna. Alla djur på Järvzoo fick specialsydda skyddsvästar. Helsingegårdens fasad byttes ut mot faluröd pansarplåt med syrabeständig hälsingekurbits. Lill-Babs fick en ny foundation utvecklad av Pentagon. I lördags fanns ingenting mer hållbart än Järvsö. De där Järvsöborna som står ivägen för utsikten hade placerats mot en vägg och förankrats ordentligt så man inte skulle knuffa bort dem.

Miljön då

I söndags var det nån Järvsöbo som googlade ordet ”hållbar”, och insåg att det tydligen handlar om miljön. För att det ska få kallas hållbart ska det vara bra för miljön, energisnålt, ekologiskt och inordnat i nån sorts kretslopp. Av med skyddsvästarna, tillbaka med träfasaden. Det gäller att jobba fort när man är trendkänslig. Lill-Babs foundation fick vara kvar. Den satt som berget.

Istället fixade Järvsöborna snabbt fram hållbara lösningar till höger och vänster. Glödlampor med inbyggda solceller så att de liksom laddar sig själva. Pyttesmå inbyggda vindkraftverk i sugrör och cigaretter. Bodar och brevlådor och bakluckor fylldes med hushållsavfall. Det var ingen större skillnad mot förr men nu hade det ett hållbart namn. Mikrokomposter. Och återbruksateljéer. Återbruk går ut på att man tar gamla saker som man vill slänga, alltså skräp, och sätter ihop det med limpistol till nya saker man vill slänga. Sen säljer man det.

Den stora attraktionen i det nya hållbara Järvsö är den gigantiska källsorteringsanläggningen. Källzoo. Det är som 2000-talets Disneyland. Direkt innanför entrén finns tusentals olika kärl för alla tänkbara material. Inte bara ett för plast, utan separata kärl för hårdplast, mjukplast, frigolit, cellofan, polyvinylklorid och EPA-plaster i olika storlekar och kulörer. Sådär fortsätter det för alla material. Tusentals miljöturister hasar omkring bland återvinningskärlen och skäms för att de inte förstår vad deras avfall består av. Den som vill må riktigt dåligt går till anläggningens hjärta. Där finns containrar uppställda enligt periodiska systemet. Där kan den verkligt miljövänlige separera sitt avfall i enskilda grundämnen. Varje container har tre fack för formerna fast, flytande och gas samt ett litet extrakärl för plasma på sidan. Här kan man källsortera allt. Utom fönsterkuvert.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.