Mjölksvindeln i Gävle 25/10

2017-10-25

För några år sedan såldes containerterminalen i Gävle Hamn till turkiska Yilport. I förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att kontrollen hade varit dålig vid försäljningen. Kvittot hade blivit avrivet snett, och kunden hade fått för mycket växel tillbaka. Dessutom fanns det risk att köpet hade påverkats av ryska intressen – te, cirkus och balett. Sånt har inte på en containerterminal att göra. Kontrollen borde ha varit bättre, men dålig kontroll har blivit en grej i Gävle. Folk ser sig inte om när de går över gatan, de köper kläder utan att prova dem och de kryssar sina deklarationer utan att stämma av med kontrolluppgifterna.

Dålig kontroll

Kontrollproblemet finns i hela samhället. Lyset har varit kvar på efter Gävle Kommuns fullmäktigemöten. Den som gick sist har inte gjort någon kontroll. Hela kommunen ligger egentligen ett par decimeter längre österut än vad som står i kartböckerna, och kommunstyrelsens radarpar Inger Källgren och Helen Åkerlind är egentligen två gubbar – Kjell Gren och Åke Lind – som har klätt ut sig till kommunstyrelse. Men i Gävle är det ingen som orkar kontrollera.

Museifadäsen

I helgen meddelade Länsmuseet att de öppnar sina portar. Hundratals besökare skyndade dit. Men ingen brydde sig om att kontrollera Länsmuseets påstående om att de ”öppnar sina portar”. Vad Länsmuseet menade var att de låser upp sina portar. Öppna fick man göra själv. Hundratals besvikna besökare fick stå utanför museet med ont i näsan tills en museitjänsteman förbarmade sig.

Mjölkfadäsen

I förra veckan godkände Konkurrensverket sammanslagningen mellan Gefleortens Mejerier och Arla. Det trodde åtminstone representanterna för Gefleortens Mejerier. Men det visade sig att de hade låtit bli att kontrollera stavningen på blanketten. Så istället för att gå ihop med Arla har nu Gefleortens Mejerier slagits ihop med Allra, det där skandalomsusade pensionsbolaget.

Gräddfil

Planen är att få Gävleborna att beställa sina mejeriprodukter i förväg, och sedan slarva bort dem. Ingen kommer att märka något, eftersom det skulle kräva att nån gör en kontroll och det gör man inte i Gävle. I måndags flyttade mejeriet all keso till en hemlig depå i Dubai. Lättmjölken har börjat väga mindre, standardmjölken avviker från standard. I tisdags stormade Thomas Bodström in på mejeriet och skrek att han behövde en ny gräddfil för hans gamla höll på att ta slut.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.