Surfplatån i Lingbo 18/10

2017-10-18

Lingbo kommer att bli världens nya IT-nav, det nya Silicon Valley. Det stod klart i fredags, när två av datavärldens superaktörer gav sig till känna. Först kom Google och berättade att man köpt mark i Horndal utanför Avesta för att kunna bygga en ny datahall. För sökresultat och sånt. Sen meddelade pappersbruket i Iggesund att de i hemlighet tillverkar kartonger till Apple-produkter. Strategerna på Region Gävleborg blev alldeles till sig. Vi kommer att översvämmas av IT-jättar! utropade strategerna på Region Gävleborg och skickade genast ut ett pm till regiontjänstemännen med några förslag på moderna frisyrer och viktig IT-terminologi.

Superfiket

Här i Lingbo såg de genast möjligheterna. Lingbo ligger ju mitt emellan Iggesund och Horndal. En normal IT-jätte kommer först att åka till Iggesund och köpa en datakartong för att sedan åka till Horndal och fylla kartongen med data. Och på halva vägen vill man ju ha en kopp kaffe. Alltså här i Lingbo. Därför har Lingbo bestämt sig för att starta ett IT-café. Men eftersom Lingbo vill locka till sig IT-jättar så blir det inte vilket IT-café som helst. Det blir ett super-IT-café.

Stort

Kaffet kommer serveras i stora hinkar. Muffins stora som lekstugor. Ett super-IT-café kan inte ha vilken dator som helst. Det är ju IT-jättar som ska komma dit. Det måste vara en superdator. Lingbo specialbyggde i helgen en sån där stordator som finns på film, med rullband och massor av lampor som blinkar. Den blev gigantisk. Skärmen var stor som en bioduk. Tangentbordet också. Man fick hoppa mellan bokstäverna. Hoppade man snett kunde man åka ner mellan tangenterna. Men man landade mjukt för där var det fullt av jättestora muffinssmulor. Naturligtvis fick man bara skriva mejl med stora bokstäver, och mejlen måste handla om stora frågor.

Uppkoppling

I helgen började Lingbo leta efter en lämplig leverantör av bredband. Det måste vara ett superbra bredband så mycket visste man, för IT-jättar surfar inte på vad som helst. Ryktet kom ut att Lingbo sökte bredbandsleverantör. Alla callcenter i hela världen ringde samtidigt. Vanligt bredband är billigt, men superbredband är så billigt att man nästan får pengar för det. Men bara nästan. Och bindningstiden är tre tusen år. Fast då får man ett modem. Det är ett jättestort modem.

I måndags insåg Lingbo att den jättestora datorn var omodern. Det var visserligen kul att hoppa mellan bokstäverna på tangentbordet, men det tog sån tid att flytta musen. Inga problem, utvecklingen i IT-världen går sådär fort, det är bara att haka på! Därför har man byggt om superdatorn till en surfplatta. Fast jättestor förstås. Den är mer som en surfplatå. Nu väntar de bara på IT-jättarna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.