Extremsporthallen i Hemsta 4/10

2017-10-04

Här i Hemsta kommer det i februari att öppnas en ny hall för extremsport. Extremsport är som vanlig sport men mer extrem. Extremsportare tar i så det knakar. Om extremsportare hoppar längdhopp så hoppar de extremt långt, kanske med hjälp av en gigantisk slangbella som skjuter iväg dem. Vanlig stavhoppning är kanske spännande, men i extrem stavhoppning har man extremt många stavar. Det är som flygande plockepinn. Den extrema minigolfen är extremt liten. Publiken har mikroskop.

Parkour

En annan extremsport är parkour. Den går ut på att ta sig fram. Fast på ett extremt sätt. Man kanske hoppar över staket, eller tar två trappsteg i taget. Ibland sneddar man över gatan där det inte finns övergångsställe. Åker rulltrappa utan att hålla i sig. En del utövare blandar ihop parkour med parfait. Det är inte alls lika extremt. Men gott.

En lite ovanlig extremsport är extremhögerslalom. Man försöker komma fram genom att bara svänga till höger. Det leder till att man åker i cirklar och får en dålig tid. Den skyller man på fake news eller invandringen.

Adrenalinkickar

Alla som utövar extremsport är ute efter samma sak: adrenalinkickar. En extremsport får gärna vara extremt farlig eller göra extremt ont. Allt som får igång adrenalinet är bra. Caféet i extremsporthallen kommer att ha extremt starkt kaffe för det får igång adrenalinet. Dessutom ska det alltid stå nån skön kille före i kön och sega med en extremt krånglig beställning så man får vänta extremt länge. Det får verkligen igång adrenalinet. Kaffemuggarna blir lätta att spilla ut, stolarna kommer att vicka, musiken blir irriterande.

Enduro och mendurå

Nu är det ju inte förrän i februari som extremsporthallen öppnar. I väntan på det får Hemstas extremsportare hitta på något annat. I helgen arrangerades SM i Enduro i Bollnäs. Det var inte tillräckligt adrenalinframkallande, tyckte extremsportarna, så de arrangerade ett eget SM. I Mendurå.

Mendurå går ut på att man relativiserar sina egna tillkortakommanden genom att peka på andras svagheter. En omgång kan gå till så här. Spelare A säger till spelare B ”du har glömt lyset på på din bil”, varpå spelare B svarar ”Men du rå, du har ju ketchup i skägget”, och spelare A säger ”Men du rå” utan att specificera någon särskild svaghet. Spelare B blir mållös, eller säger ”meh, lägg av” och går och stänger av lyset. Spelare B har tagit åt sig av kritiken, och spelare A har vunnit omgången. Sporten går ut på att konfronteras med sina uttalade och outtalade svagheter och leta fel hos motståndaren, samtidigt som man försöker att inte ta åt sig. Det är extremt adrenalinframkallande.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.