Granifieringen av Tallbo 27/9

2017-09-27

Jag befinner mig vid konstnärshemmet och museet för konstnären Ecke Hedberg här i Tallbo. Tallbo håller på att granifieras. Tydligen är det här en trend som går genom hela Gästrikland. Skogsägare som tidigare haft tall på sina marker byter ut tallarna mot gran. Om man har tall på sina marker så kommer det älgar och äter upp tallarna. Det spelar ingen roll vad man säger till älgarna, de äter tall lik förbaskat. Man kan känna att man har ett bra snack med älgarna och de nickar och håller med. Samtidigt sträcker älgarna sina lömska klövar bakom ryggen på en och plockar åt sig tall som de sen smygäter när man snackat klart.

Bytesmarknad

Så markägarna i Gästrikland byter ut tallarna. Hade markägarna i Gästrikland varit smarta hade de sparat kvittot på sina tallar. Då är det bara att åka tillbaka till affärn, det är lång bytesrätt. Sitter alla etiketter kvar så är det till och med öppet köp så man kan få kontanter. Vad man nu ska med det till i en skog. Men markägarna har inte varit så ordningsamma. De tänkte först försöka byta sina tallar på Blocket. Men då är markägarna rädda att de skickar sina tallar till en bedragare och inte får nåt tillbaka. Det finns ligor av älgar som lurar till sig bytestallar på nätet. Vissa markägare försökte byta tallar med varandra. Det var meningslöst.

Intersektionella tallar

Då provade markägarna att använda normkritik och intersektionalitet som verktyg för att byta ut sina tallar. Vem är egentligen en tall? frågade sig markägarna, och kom fram till att en tall bara är en tall om den definierar sig själv som en tall. En tall är en social konstruktion. Att älgarna definierar tallar som tallar är ju för att äta upp dem. Det är ett klassiskt uttryck för ett skevt strukturellt maktförhållande. Kulturell appropriering av värsta sorten. Men den normkritiske markägaren byter enkelt ut sina tallar mot gran genom att göra om tallarna lite. En markägare klippte helt enkelt ner barren på sina tallar med en sax. Tall har långa barr, gran har korta barr. Sånt minns alla som varit i skogen. Älgarna gick i alla fall på det. Men de andra markägarna tyckte att det verkade väldigt opraktiskt. Att klippa ner barren går ju mycket fortare med en skäggtrimmer.

Alla klipper

Så nu har markägarna gjort det. Alla tallar är trimmade och ska nu bli betraktade som granar. Det är det som kallas granifiering. Och nu har det här kommit till Tallbo. Tallarna runt konstnärshemmet har trimmats ner. Tallbo har bytt namn till Granbo. En konstkonservator har anlitats för att se över Ecke Hedbergs målningar. Många av Ecke Hedbergs tavlor har naturmotiv som innehåller tallar, och då måste de målas om till gran. Annars finns det risk att det kommer älgar och äter upp tavlorna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.