Portaldialogen i Gävle 20/9

2017-09-20

På sista tiden har det pågått ett flertal grävarbeten i gatorna i centrala Gävle. I fredags råkade Tekniska Kontoret i Gävle Kommun gräva upp en portal till helvetet. Rent juridiskt var det en underleverantör till en av Tekniska Kontorets entreprenörer som öppnade portalen till helvetet. Att entreprenören fått jobbet berodde på en offentlig upphandling. Med tanke på offertens låga nivå borde kanske någon uppköpare ha anat oråd. Dessutom var delar av det finstilta i offerten skrivet med blod på gammalarameiska, något som borde väckt misstanke. Men alla inblandade trodde att offerten såg ut sådär på grund av en ny EU-regel.

Norra Rådmansgatan

Portalen öppnades på Norra Rådmansgatan, alldeles intill Förvaltningshuset. Till en början var det ingen som märkte någon skillnad. Tills några besökare gick fel och blev irriterade eftersom helvetet inte hade något ordentligt system för kölappar. De brann upp när de kom ut ur apparaten. Katastrofen var ett faktum. Underleverantören gick inte att nå, entreprenören hade en friskrivningsklausul och skulden föll på Tekniska Kontoret. Det spelade ingen roll att Tekniska Kontoret hade lagt in en anmärkning om helvetesportalen i sitt ärendehanteringssystem. Folk var missnöjda ändå. Det läckte ut illaluktande gas från portalen och folk hade sett små demoner hoppa omkring.

Missnöjet hos medborgarna hade varit stort redan innan portalen öppnades. Trafiken i området var omdirigerad och busshållplatserna hade flyttats. Många hade beskrivit situationen som ett helvete, och nu fick de det hela bekräftat. Kommunen märkte att helvetet inte var tillgänglighetsanpassat, det saknade likabehandlingsplan och dessutom fick man röka alldeles intill entrén. Någonting måste göras.

Medborgardialog

Kommunen började med att fokusera på det positiva. Det måste finnas affärsmöjligheter även i andra dimensioner, sa man på ett flertal strategiska möten. Man kunde kanske börja med att skaffa en vänort? Kommunen påpekade även nyttan med portalens extrema temperatur. Runt portalen är det så varmt att både asfalt och stenar smälter. Det måste innebära en sänkt kostnad för snöröjning vintertid. Nattetid ger portalen ifrån sig ett stämningsfullt ljussken och konstiga ljud som säkert kan tolkas som en elektronmusikalisk installation till nästa omgång av Å-draget.

Men folk fortsatte envist att hävda att en portal till helvetet var både fel och dålig. Det fanns bara en sak att göra: kommunen drog dialogkortet. På gavle.se och Facebook står nu ett anslag om att kommunen öppnat för en medborgardialog kring helvetesportalen. Tisdag förmiddagar fram till slutet av oktober kommer tre tjänstemän från kommunen att stå och samla in medborgarnas åsikter i foajén till helvetet. Och de bjuder på kaffe.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.