Kulturarvet i Grönviken 13/9

2017-09-13

Grönviken ligger i Gästrikland, men precis vid gränsen till Hälsingland. Det ligger så nära att om nån fiser i Hälsingland så luktar det illa i Grönviken. Det här vet folk i Hälsingland om, och de älskar att reta Grönviksborna. Även på andra sätt. Det bästa är att försöka nöta in i Grönviksborna hur bra det är att bo i Hälsingland. Att bo i Grönviken är som att springa till bussen och komma fram precis när den åker, är en känsla Hälsingarna vill ge Grönviksborna. Det har gått ganska bra. Åtminstone till nu i helgen.

Hur bananas

I lördags var det kulturarvsdagen. Som vanligt här i Gävleborg handlade kulturarvet bara om en enda sak: Hälsingland. Hela Hälsingland formligen väller över av kulturarv. Gästrikland har inget kulturarv. Grönviken har inte ens kultur. Så varje år på kulturarvets dag går hälsingarna helt bananas med sitt kulturarv. För de vet att det retar Grönviksborna.

Varje år är det samma sak: Vägarna på hälsingesidan fylls av tanter i folkdräkt och gubbar som kånkar omkring på linskäktar och rostiga gamla jordbruksredskap. Hälsingarna står och åmar sig mot gamla mjölkpallar. Hälsingarna köper växtfärgat garn, handmålad keramik och kuriosa för alla sina besparingar. Hälsingarna rullar sig i ostkaka och kastar fioler på varandra medan de namedroppar olika hälsingegårdar och säger nåt om Unescos världsarvslista på inandningen. Hälsingarna gnider in sitt rika kulturarv i synen på de arvlösa Grönviksborna.

Avundsjukan

Grönviksborna hatar det här. Genom åren har de provat olika strategier för att må bättre: de har försökt förtränga Hälsinglands kulturarv genom att titta bort, men rätt som det är kommer det ett nygräddat tunnbröd farande över landskapsgränsen så man tappar fokus. De har försökt förneka kulturarvet. Folkdräkt är cosplay fast i tråkigare kläder. Ostkaka är som cheesecake fast utan det goda. Men inget har fungerat. Så inför årets kulturarvsdag bestämde sig Grönviksborna för en ny strategi. Grönviksborna har hittat på ett eget kulturarv.

Visning

Samtidigt som hälsingarna stod vid landskapsgränsen och gjorde sig till i sina tovade hattar så arrangerade Grönviksborna marknad i en gammal Grönviksgård. Det var ett garage, men dörrarna kärvade så den kändes gammal och fick ingå i kulturarvet. Tanterna gick omkring i traditionella urtvättade mjukisbrallor från trakten och gubbarna kånkade omkring på startkablar och trädgårdsredskap i solblekt plast. De bjöd på cheesecake. Inget hemgjort trams utan den traditionella. Från frysdisken. Grönvikens folklivsmuseum öppnade samtidigt som visningen. Det var en tvättstuga, men tack vare kvarglömda saker kunde museet visa en exposé över tre decenniers folkliv med fokus på underkläder, papperslappar och cykelnycklar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.