Reservmyndigheten i Gävle 6/9

2017-09-06

I förra veckan berättade regeringen att man kommer att flytta den statliga myndigheten ESF-rådet från Stockholm till Gävle. Gävleborna reagerade …inte alls. Det var ingen som ens hade hört talas om ESF-rådet. Det är för att ESF-rådet är en väldigt liten myndighet. Knappt så att den betraktas som myndig. När tjänstemännen på ESF-rådet talar med myndig stämma så är den inte lika myndig som de större myndigheterna. Kanske lite pipig, stakar sig eller får en tupp i halsen. ESF-rådet är det statliga råd som är ansvarigt för alla ärenden som anses för små för de andra, riktiga, myndigheterna.

Gemregleringen

Gem till exempel. ESF-rådet har publicerat skriften “Statlig rekommendation om enhetlig infästning av gem vid tillfällig sammanfogning av flersidiga dokument”, ESF 19:345b. Statliga pappershögar ska sättas ihop med ett metallgem i överkant, en sjättedels dokumentbredd in från vänster och med den stora öglan mot titelsidan. Färgglada gem ska undvikas då det kan underminera den statliga trovärdigheten och plastgem ska undvikas då de lätt går sönder. Skriften består av tio sidor av regler, samt ett par sidor om hållbar utveckling och normkritisk användning av gem. Skriften är häftad. Reglerna för häftning handhas av Kammarkollegiet.

Lösnäsor

ESF-rådet är också ansvarigt för beställning av säkerhetspolisens lösnäsor och fungerar som hunddagis för Riksrevisionsverkets tjänstemän. ESF-rådet assisterar även myndigheten för samhällsskydd och beredskap genom att tänka ut noggranna beredskapsplaner för helt otänkbara situationer. Om alla statliga tjänstemän skulle försova sig samma morgon har ESF-rådet en lista med lämpliga bortförklaringar. Myndigheten har en handlingsplan för om det dyker upp trekantiga män med näverjacka och hatten kantad av korvaskinn. Och en plan för hur man ska agera om någon får lilla nubben uppå ett snöre i halsen. ESF-rådet har även bestämt att om det kommer mer än två decimeter snö i Stockholmsregionen så finns det ingenting att göra, då får var och en klara sig själv.

Successiv flytt

När tjänstemännen vid ESF-rådet fick höra talas om flytten protesterade de högljutt. Men tjänstemännen hade pipig röst och stakade sig så ingen i regeringen tog dem riktigt på allvar. Istället bestämde sig regeringen för att flytta myndigheten i etapper. Faktiskt i enlighet med en plan från ESF-rådet, som förberett även detta otänkbara scenario. Två gånger om dan kommer man helt enkelt att flytta den verksamhetscentrala utrustningen – skrivaren, toaletten och kaffeapparaten – några meter närmare Gävle. Tjänstemännen kommer att få gå längre och längre omvägar både för att jobba och för att låta bli. När maskinparken till sist står i Gävle kommer alla att tycka att det smidigaste är att även flytta dit själva myndigheten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.