Tårtalarmismen i Bollnäs 30/8

2017-08-30

I lördags firade Bollnäs Bostäder 70 år. De skulle bjuda på tårta. En 70 meter lång tårta. Bostadsbolaget kontaktade medierna med ett annorlunda budskap, och ni kan inte gissa vad som hände sedan! Istället för det sedvanliga budskapet vid såna här tårtbjudningar: ”hoppas det kommer många” så gick bostadsbolaget ut med budskapet ”hoppas tårtan räcker”. Det låter kanske som samma budskap, men när ett bostadsbolag säger att de ”hoppas det kommer många”, så blir folk bara besvärade. Men får man istället höra att de ”hoppas tårtan räcker” så vaknar oron.

Ingen vanlig tårta

Om det finns risk att tårtan tar slut så måste det vara nåt väldigt bra med tårtan. Hade det varit en vanlig tårta hade ju folk lika gärna kunnat stanna hemma och äta vanlig tårta. Men den här tårtan kanske inte räcker till alla och ingen har berättat vad som är så bra med tårtan så det måste vara nåt väldigt bra. Med tårtan. Annars skulle det inte vara så hemligt. Det kanske till och med är någonting väldigt dåligt med att inte få smaka på den där tårtan. Och att man inte har hört talas om risken med att missa tårtan beror på en mörkläggning. Det enda vettiga är att gissa sig fram. Nackdelarna med att inte få smaka på tårtan blev allt fler. Tårtan blev allt viktigare. Människor började bli desperata. Fortfarande hade ingen tårta serverats, den hade inte tagit slut och ingen hade gått miste om nån tårta. Det struntade folk i. De var desperata ändå.

Svaga grupper

I desperata tider finns det bara en sak att göra: ställa svaga grupper mot varandra. Problemet var att folk inte riktigt visste vilka svaga grupper de skulle ställa mot varandra. De provade att ställa morgontrötta mot laktosintoleranta men det svängde inte riktigt. Utbrända mot folk med eksem, eksem mot folk som är dåliga på höger och vänster. Det var hopplöst. Hade man väl fått tag på en svag grupp och ställt den mot en annan så gick en av de svaga grupperna plötsligt iväg så den andra svaga gruppen ramlade omkull. Det blev för mycket jobb att hämta in och sortera. Det var lättare att anklaga medierna för att inte göra nånting.

Debatten

Medierna blev anklagade av de sociala medierna för att tysta ner tårtfrågan genom att inte ta debatten. Så medierna ordnade en debatt. Men debatten kom att handla om debatten istället för om tårtfrågan, varpå det utbröt en debatt om debatten om debatten. De sociala medierna exploderade och anklagade medierna att försöka debattera bort tårtfrågedebattsdebatten istället för att tysta ner dem som skriker högst så de andra kan hålla med varandra i lugn och ro. Medierna anklagade de sociala medierna för pajkastning. Bortåt lördag eftermiddag hade debatten blivit så krånglig att folk glömde att smaka på tårtan. De enda som tog sig fram var en svag grupp. De laktosintoleranta. Typiskt nog var det gräddtårta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.