Hassela dyker upp 23/8

2017-08-23

I förra veckan berättade P4 Gävleborg att om det tänkta dubbelspåret mellan Härnösand och Gävle blir verklighet så kan det växa fram en ny stad någonstans på sträckan. En expert hade sett tydliga tecken på att den nya staden bland annat skulle bestå av sextio tusen bostäder och en korvkiosk. Uppståndelsen kring den nya staden blev enorm. Var skulle den nya staden växa fram? Vad skulle den nya staden heta? Folk på sträckan Gävle – Härnösand ville se den nya staden, men det enda de hade att gå på var expertens tips. Kanske det står en korvkiosk omgiven av sextiotusen bostadslösa, resonerade de. Människor började leta. Det var som när de tre vise männen letade efter Jesusbarnet. Fast här var de fler, inte lika visa och letade efter en korvkiosk.

Samtidigt i Hassela

Samtidigt som folk letade efter den framväxande staden var känslan i Hassela det omvända. Här kändes det mer som att orten höll på att försvinna. Förvånansvärt många i Hassela har på sista tiden förlagt sina handväskor eller blivit av med strumpor i tvätten. Snart börjar löven falla från träden. Och X-trafik bestämde sig nyligen för att lägga ner flera bussturer till Hassela men öka bussturerna härifrån. Det är som att Hassela krymper.

Ninjor med soffor

Men Hasselaborna tänker inte finna sig i att sakta fraktas bort av X-trafik. Hassela har bestämt sig för en motstrategi. Hassela satsar nu allt på att bli den där staden som kommer att växa fram. Hasselaborna har redan påbörjat processen.

Det gäller för staden att kunna växa fram där folk som minst anar det. Kanske i skogen utanför Gnarp, eller bredvid Knoppe. Och då gäller det att man inte syns. Folk i Hassela har köpt kamouflagebrallor och sån där ansiktsfärg. De håller låg profil på Facebook, och de har lärt sig att smyga tyst och gömma sig bakom träd. Hasselaborna rör sig som ninjor. I en stad som växer fram behövs det ju förstås en del möblemang. Hasselaborna rör sig som ninjor med soffor. Det är nästan helt perfekt, men ibland hör man ljudet av en soffkudde som trillar ur eller ser skymten av en lampskärm som smyger förbi.

Pop-up-hassela

När staden väl växer fram så gäller det förstås att både synas och höras. En stad är full av larm och visuella intryck. Det här har Hasselaborna börjat öva på. Då och då hoppar de fram ur skogen, ställer ifrån sig soffgruppen, blinkar med lampor och slamrar med grytor. Flera vittnen i kommunen har sett Hassela dyka fram både här och där. I helgen siktades Hassela både i Bjåsta och Hånick. Och sent igår skrämde de upp en hundägare i Gryttje. Det höll på att bli bråk, men både hundägaren och hundarna tröstades snabbt med bratwurst. Alla Hasselabor har fickorna fulla med korv.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.