Gratis i Glamsta 16/8

2017-08-16

I förra veckan berättade lokala medier om regeringens satsning på gratis sommarlovsaktiviteter för barn. Totalt hade regeringen spenderat 8 miljoner kronor på gratis sommarlovsaktiviteter i Gävleborgs Län. Det är väl inte gratis om det kostar 8 miljoner kronor? Jodå, för gratis går åt två håll. Om jag får en kopp kaffe och inte behöver betala för den så är förstås kaffet gratis. Men även det omvända gäller: om jag betalar för en kopp kaffe och inte får den så är kaffet också gratis. Fast åt andra hållet, omvänt gratis. Runtom i länet har arrangörer fått ansöka om pengar för sommarlovsaktiviteter som faller inom ramen för omvänt gratis. Jag har gått igenom några av ansökningarna, och det visar sig att de flesta kommer från Glamsta.

Simskolan

Glamsta Ideella Vattenidrottsförening har ansökt om 10.000 kronor för en gratis pop-up-simskola. Det ska vara problembaserad lärarlös pedagogik som bygger på en tillit till elevens egen initiativförmåga. Med andra ord: om ett barn hittar ett vattendrag och hoppar i så kan barnet försöka simma om barnet känner för det. Föreningen har även ansökt om 40.000 kronor för ett seglarläger som kombinerar samma spontana pedagogik med teknikexperiment och återbruk. Alltså att om ett barn hittar lite grejer så kanske barnet försöker bygga en flotte av grejerna och segla iväg på den, och i så fall hoppas föreningen att det kommer att gå bra. Det här är ju sånt som normalt händer på sommaren, utan att regeringen är inblandad. Men genom att vattenföreningen tar betalt så uppfyller man kriterierna för omvänt gratis. Nu är ju vattenföreningen en ideell förening, så de vill inte ha betalt. Så istället för att ange ett postgironummer har föreningen bett regeringen att kasta pengarna i sjön.

Överlevnad

Glamsta Scoutkår har ansökt om 800.000 kronor för ett överlevnadsläger. Även här planeras för ett spontant popup-läger utan ledare. Föreningen vill bara att barnen i Glamsta ska överleva sommaren. Var eller hur de gör det är mindre viktigt. De flesta barn kommer antagligen att överleva hemma i soffan genom att hitta mat i kylskåpet, eller få den serverad av sina föräldrar. Föreningen motiverar det höga priset med att ett överlevnadsläger handlar om liv eller död och att det är omöjligt att värdera människoliv men 800.000 kronor känns rimligt. Åtminstone om man räknar bort ett par ungar som ingen skulle sakna.

Skattjakt

Glamsta Äventyrsförening har fått 200.000 kronor för att arrangera en skattjakt. Föreningen har helt enkelt grävt ner pengarna i skogen och sen berättat att pengarna är nergrävda men inte var. För det har de glömt. Ungarna har varit fullt upptagna med att leta hela sommaren. Glamsta Kampsportsförening är också med på ett hörn. Om någon hittar pengarna så räknar man med slagsmål och i så fall kommer kampsportsföreningen att fylla i en närvarolista.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.