Jordgubbskrisen i Ockelbo 9/8

2017-08-09

I förra veckan berättade P4 Gävleborg om det svåra jordgubbsåret här i Ockelbo. Det är verkligen jättesvårt. Inte bara för att ”jordgubbsåret” är ett ord med så många stavelser att det är svårt att få till uttalet på första tagningen. Det är också svårt för att det är så ont om jordgubbar att det är svårt att plocka dem. P4-reportern rapporterade från ett fält som var helt tomt och täckt av nåt hårt och svart. Det var parkeringen. Men det var inte mycket bättre på själva jordgubbsfälten. Nån enstaka planta här och där. Däremellan tomt som i en öken. Vissa plantor var bara hägringar. Det springer omkring små små kameler mellan raderna. Hittar man en planta så ska man ha tur om det finns jordgubbar på den. Och hittar man en jordgubbe så ska man ha tur om man ser den. Årets jordgubbar är mindre än lingon, men mycket färre.

Handeln

Det svåra jordgubbsåret har nu börjat märkas i handeln. Priserna är skyhöga men ingen vet vad de betalar för eftersom jordgubbarna är så små att de knappt syns. Nån trodde att det var löjrom och fick lära sig den hårda vägen att smaken av jordgubbar inte riktigt gifter sig med rödlök på toast. Handlarna försöker göra jordgubbarna mer exklusiva genom att sälja dem styckevis i fina askar med en tesked vispgrädde på sidan om, eller ha styckevis budgivning och bifoga ett brev med gubbens proveniens. Kampanjerna har inte riktigt lyft. Kunderna vill ha sina gubbar till lågpris så de har istället börjat leta efter billigare gubbar. Även det är svårt. Snorgubbar har samma problem som jordgubbarna. De är för små. Fyllgubbar och snuskgubbar är billiga per liter men det är svårt att få tag på pappaskar i rätt storlek.

Krisens verkliga offer

Man kan tala om en jordgubbskris. Men som vanligt verkar media ha fastnat i att skildra krisen ur producenternas, handlarnas och konsumenternas perspektiv. Ingen pratar om de verkliga offren – jordgubbarna. Jordgubbarna har beskrivits som ett problem hela sommaren, och nu börjar det sätta sina spår. De flesta jordgubbar lever i splittrade familjekonstellationer, med ensamstående morsor som går på soc och röker inomhus. Farsorna sitter hela dagarna på den lokala jordgubbssyltan, spelar Jack Vegas och tar SMS-lån. Har de nåt jobb så är det svart. Ingen vill anställa en jordgubbe med SMS-skulder.

Gängkultur

Mindre jordgubbar, och till och med smultron, har börjat driva runt i gäng. De röker gräs, stjäl mopeder och lyssnar på gangsterhiphop. De hänger nära krusbärsbuskar beredda att göra intjack eller råna nån på mobilen. Härom kvällen satte de eld på en trave jordgubbsaskar, och när räddningstjänsten kom till platsen kastade de sten. Jordgubbarna skyller på att de inte har nån fritidsgård, men vem kommer ens på tanken att bygga en fritidsgård för jordgubbar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.