Arkeologiska fynd i Torsåker 2/8

2017-08-02

De arkeologiska fynden här i Torsåker fortsätter fascinera. För ett par veckor sedan berättade P4 Gävleborg om fynden från en 10300 år gammal boplats i området. Åldern går att fastställa genom att man hittat krukskärvor som använts för att förvara mat. Med hjälp av ultraviolett ljus har arkeologerna lyckats läsa av bäst-före-stämpeln på mjölkkrukorna. Det här var ju 8000 år före kristi födelse. Datumen räknades baklänges och det var ett helvete att hålla koll på maten.

Stirra bort jord

Stora delar av utgrävningen har gjorts av amatörarkeologer i föreningen Kråknäsjärnet. Arbetet tog fart sedan föreningen fått kontakt med professor Kjel Knutsson, som lärde föreningen att gräva med spade och såll. Innan det hade medlemmarna använt andra metoder. Grävt med gamla tröjor och suddgummin. Det gick ju inte alls lika bra. En medlem från stockholmstrakten hade försökt få jorden att flytta på sig med passiv aggressivitet: hon hade stirrat nedlåtande på jorden och suckat surt, men den rörde sig inte. Inte ens gnälliga insändare hjälpte.

Andningsorgan

Torsåkersfynden gör att historikerna nu måste skriva om historien. Främst för att den gamla historien saknade en spännande vändpunkt, och att karaktärerna kändes lite platta. Men man har också insett att människor inte kom till Torsåker på det sätt som man trott. Den tidigare förklaringen var att Torsåkersborna som en följd av evolutionen utvecklat ben och andningsorgan och stigit upp ur havet. Däremot hade de inte utvecklat någon initiativförmåga. Därför blev de kvar här. Men nu visar det sig att de tidiga bosättarna kommit hit från Ryssland. En första teori var att landstigningen skulle vara ett misslyckat försök att annektera Krim innan GPS:en uppfanns.

Tidigaste fyndet

Men i måndags gjorde amatörarkeologerna ett banbrytande fynd. Föreningen hittade platsen där den allra första landstigningen till Torsåker skedde, och flera spår som gör att man nu kan få en tydlig bild av de allra första Torsåkersborna. Det visar sig att landstigningen är äldre än 10300 år. Minst fyra timmar äldre, att döma av det urgamla Taxfree-kvitto man hittat i en tom gammal ölplatta. Visst, båten skulle kunna ha blivit försenad i land men det här var innan avregleringar och New Public Management. Det var betydligt färre förseningar på 8000-talet före kristus.

Evy och Bengt

De första landstigande i Torsåker hette Evy och Bengt och hade egentligen tänkt följa med båten hem, men blev avslängda på grund av fylla. Det första de gjorde var att sätta upp lackad furupanel, som de sedan byggde ett hus runt. De följande 6000 åren ägnade Bengt och Evy och deras ättlingar åt att spika på ett soldäck som aldrig blev riktigt färdigt. Vad som hände sedan är oklart, men troligtvis blev hela släkten dödad av vilda djur som inte stod ut med hamrandet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.