Myten om vänligheten i Hofors 19/7

2017-07-19

Jag läste en turistbroschyr. Det stod att Hofors är Sveriges vänligaste kommun. Och jag som älskar vänlighet. Folk som bjuder till och hjälper varandra. Jag åkte förstås direkt till Hofors för att jag vill spegla det här länet från sin bästa sida. Jag ville möta människor som är hjälpsamma, gästvänliga och bjuder till. Inget av det fanns här i Hofors.

Ingen dusch

Jag kom hit i måndags eftermiddag. Om man har rest långt borde man väl bli bjuden på mat och få möjlighet att duscha av sig vägdammet, tänkte jag. Men istället fick jag en utskällning av en ilsken man som påstod att på hans pizzeria förväntades man betala för mat man beställt. Dessutom var duschslangen till för att skölja av disk, och det var emot alla livsmedelshygienregler att stå naken i hans restaurangkök. Jag som hade åkt hit för att bevittna hur Hoforsborna slappnar av och bjuder till, men här fick jag uppleva det motsatta.

Ryktesspridning

Jag gick hastigt vidare (man kan säga: småsprang) in i samhället för att se hur det var ställt med hjälpsamheten i Hofors. Visst, nån enstaka Hoforsbo hjälpte till att bära mina väskor, men bara kortare sträckor och själv fick jag gå bredvid för annars blev det för tungt. Jag försökte hitta någon som kunde gå tillbaka till pizzerian och blidka den ilskne mannen med lite pengar, men folk bara skakade på sina huvuden och sa att den notan fick jag betala ur egen ficka. Solen låg på. Jag behövde låna en keps, men ingen kom fram och hjälpte mig. När jag behövde en varm kram började folk ropa på polis och fäkta vilt omkring sig. Hoforsborna började till och med att sprida rykten. De påstod att det cirkulerade en otillräknelig farbror i centrala Hofors. En tunnhårig galning som försökte lura folk på pengar, stjäla deras kepsar och brotta ner dem.

Öppna era hem

Bortåt kvällen tänkte jag att nu måste väl ändå folk i den här vänliga kommunen öppna sina hem. Jag hade ju jättelångt hem till mig. Men ingen i Hofors verkade ha förstått den grejen fullt ut. Några villaägare hade visserligen öppnat altandörrn, men jag hann knappt ut i köket och börja bre mackor så kom de rusande och körde ut mig. Sen stängde de altandörrn. Jag fick titta på Aktuellt och Kobra genom ett fönster, och när jag gick för nära fönstret blev jag bortjagad.

Ordningsmakten får blommor

Till sist kom ordningsmakten, och jag befallde dem att köra mig hem igen. Men geografi verkar inte ingå i polisutbildningen. De körde mig till ett spartanskt härbärge med galon på britsen. På tisdagmorgonen försökte jag tacka polisen med blommor. Det har jag sett på TV att man ska göra. Men de blev bara sura och sa att de pelargonerna redan tillhörde polismyndigheten.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.