Badkrukorna i Stråtjära 5/7

2017-07-05

Jag befinner mig vid Skogsandbadet i Stråtjära. Jag hade förväntat mig trängsel i vattnet. Minst två lager – ett lager som dyker och över det: ett lager som plaskar. Sådär som det ska vara på sommaren. Men det är helt tomt. Inte en badring i sikte, inga utlagda handdukar, inte ens en halväten macka eller ett gammalt plåster som guppar omkring och vittnar om den sprudlande badlusten i Stråtjära. Det finns förstås en förklaring. Den sprudlande badlusten i Stråtjära finns inte. Inte ens den normala badlusten eller den yttepyttelilla badlusten. Alla i Stråtjära är badkrukor, och det har de varit i generationer.

Oljemålning

Folk har olika anledningar till varför de är så badrädda. De vill inte kyla ner sig, de vill inte råka få vatten på kläderna, de vill inte förstöra håret (Stråtjära-borna har väldigt viktiga frisyrer), folk är rädda för att bli utspädda eller urlakade. Folk i Stråtjära är så rädda för vatten att det är knappt så att de borstar tänderna. Stråtjäras förskolebarn får inte använda vattenfärger, de målar uteslutande i olja. Badplatsen här är uppmärkt med varningsskyltar om att det kan vara blött i vattnet. När lokalbefolkningen kommer för nära börjar de nästan krampa och prata i falsett för att de är så himla rädda för vatten.

Alla får veta

Normalt går det bra för Stråtjära att dölja den här vattenskräcken. Höst, vinter och vår är det ingen som kontrollerar huruvida Stråtjära-borna badar. Livet puttrar på som ett liv ska, även för en badkruka. Men nu är semestern här. Folk är fria att röra sig lite hipp som happ genom landet. Det innebär att det när som helst kan komma förbi vem som helst, till exempel jag, och lägga märke till vilka fruktansvärda badkrukor de är här i Stråtjära. Ser man en tom strand nån gång under resten av året, så är det helt i sin ordning. Men ser man en tom strand under semestern så är det ju ett tydligt tecken på att här bor det många badkrukor. Och de som upptäcker det här kommer förstås att berätta om badkrukeriet för alla de känner. Eller i mitt fall: för alla som lyssnar på P4 Gävleborg.

Fastighetsmarknaden

Det här avslöjandet kommer att förändra Stråtjära i grunden. Att inte bada i sjö och hav under sommarsemestern är ett tecken på att man som människa är suspekt och degenererad. Alltså en badkruka. Men om man inte tycker det är skönt att bada? Ingen badar för att det är skönt, för det är inte skönt – man badar för att visa att man står ut med det, och när man legat i vattnet en stund så säger man att det är skönt. För att det ska sägas. Och kommer man på någon enda människa som undviker att genomgå den här ritualen så ska den personen hängas ut som badkruka, och fördrivas ur samhällsgemenskapen. Efter mitt avslöjande kommer alla boende i Stråtjära att tvingas flytta för att undgå omgivningens dömande blickar. Så ni som söker fritidshus: passa på, i Stråtjära är det snart köparens marknad. Åtminstone om köparen vågar bada.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.