Beslutsångest i Mälbo 28/6

2017-06-28

Den senaste tiden har folk i Mälbo bara gjort en enda grej. Längtat. De har längtat efter semestern. Mälboborna har gått omkring som tomma skal, men på insidan har de drömt om ett liv med sjöutsikter, husvagnar, lata dagar på stranden eller hektiska dagar i nån somrig storstad. Har de passerat en resebyrå så har de stannat upp och drömt om att resa bort. Har de passerat en mäklarbyrå så har de stannat upp och drömt om en sommarstuga. Utanför mataffärn har de stannat upp och drömt om solvarm flintastek. På macken har de drömt om bilköer och chansen att få spela crocket med prisvärda klubbor.

Semestern är här

Och nu är semestern här. I måndags morse vaknade alla Mälbobor med ett ryck. Exakt samtidigt kom alla på att de hade drömt så mycket om sin semester att de hade glömt bort en central grej. Att planera den. Semestern låg liksom i framtiden och hägrade på ett så skönt sätt så det vore synd att förstöra den med en massa konkret planering. Dessutom är det jobbigt att planera eftersom det innebär att man väljer bort en massa grejer. Bakom varje planerad utflykt ligger tusentals övergivna utflykter. Ensamma och frusna utflykter som var och en hade kunnat bli mycket bättre än den där planerade utflykten. All planering kväver spontaniteten. Spontanitet är väl den viktigaste grejen med semester? Att leva i nuet och ta dan som den kommer.

Förberedd för alla lägen

Så i måndags vaknade Mälboborna mitt i nuet. Fulla av längtan efter sin välförtjänta semester, men utan en enda plan i bakfickan. Och de vill fortfarande inte planera. De vill hålla alla dörrar öppna utan att behöva specificera vilka dörrar det handlar om. De vill inte ens ta i dan med tång, allra minst som den kommer. Istället försöker de förbereda sig för alla tänkbara utfall. I måndags började de packa. Det blev badkläder och pass och trädgårdsredskap i samma väska. En som är liten nog att ta med som handbagage om semestern skulle innebära en flygresa. Folk köpte hem mat om det skulle bli en hemmasemester, men passade samtidigt på att boka kattvakt.

Glassval

Igår började själva semesterfirandet. Fortfarande var det ingen som ville bestämma sig riktigt. En gubbe gick ut till hängmattan men hann inte lägga sig där förrän han flög upp och började klippa gräset. Men innan gräsklipparn blivit riktigt varm stängde han av den och satte sig på cykeln för att åka till närmsta badplats. Fast istället blev det en skön cykeltur. Som han avbröt för att bygga ett soldäck. Sen skulle han åka på bilsemester. Igår kväll somnade gubben i farstun för han kunde inte bestämma sig var han skulle gå och lägga sig. Gubbens barn verkade lite mer beslutsamma. De åkte för att köpa glass. Men de står fortfarande kvar utanför glasskiosken och försöker bestämma vilken glass de ska ha. Och det kommer de aldrig att göra.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.