Traditionsskruven i Arbrå 21/6

2017-06-21

Folk har blivit så konstiga här i Arbrå. De strosar omkring, barfota med nån sorts för stor linnesjal runt halsen. De djupandas och ler, djupandas och ler i ett överharmoniskt tempo. Då och då stannar de upp och smeker ett träd eller klappar en skylt medan de tindrar med ögonen. Det är som att alla i Arbrå tror att de är Ernst Kirchsteiger. Arbrå förbereder midsommar, och i år ska det inte bli som det brukar.

Så här tråkigt var det förr

Midsommar i Arbrå brukar vara lika spännande som gröt. Alltså inte alls. Samma människor brukar fälla ut samma fällbord med samma sorts pappersduk i samma trädgård. Sen äter de en burk färdigköpt senapssill av den mest normala sorten med en klick jättenormal gräddfil och snabbköpets standardköttbullar. Lagom till de helt vanliga jordgubbarna kommer det helt vanliga regnet.

Och så där har det hållit på. Varje år har folk i Arbrå firat sin normala midsommar på samma normala sätt som de alltid har gjort. För varje år har det blivit lite tråkigare. Men inte så mycket tråkigare att själva tråkigheten skulle kunna bli intressant.

Traditionellt med skruv

Det är ju nåt fint med traditioner, men det är inte som traditionerna på TV. På TV är det också traditionella traditioner, men det är alltid nån liten skruv som gör att det blir intressant. Till jul kan det vara glögg, fast på TV har de i lite chili. Vips har det blivit intressant igen! Påskens marsipankyckling kan på TV bli snabbmarinerad i kaffe och några kardemummasmulor. Det är därför traditioner aldrig blir tråkiga på TV. Men vem som helst borde ju kunna sätta skruv på en tradition. Så det har Arbrå bestämt sig för att göra.

Jazzgrodorna

Arbråborna har tagit senapssillen och blandat i lite lavendel. Gräddfilen är spetsad med punsch och jordgubbarna är pankopanerade. Nu sitter det lokala spelmanslaget och arrangerar om små grodorna med ett par spännande jazzackord där man som minst anar det. ”Så göra vi” ska framföras i baktakt. Midsommarstången har fått en lätt krökning och nånstans kommer det att bindas in en pelargon.

Några Arbrå-bor som alltid brukar ha folkdräkt till midsommar, har bytt ut knätofsarna mot USB-kablar. När regnet kommer ska alla ställa sig upp-och-ner så att det ser ut som en fontän istället. Gifta par har övat på fransk brytning för att sätta lite skruv på det obligatoriska äktenskapsgrälet och de som vet med sig att de brukar bli för fulla har letat reda på nya intressanta ställen att somna på.

Arbrå har förberett sig med instagramkonton och mediastrateger för att kunna lägga upp sina bästa traditionellt-med-skruv-tips för allmänhetens djupa beundran. Om det här går bra finns det stor chans att det blir en soffbordsbok.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.