Långsamheten i Hudiksvall 31/5 2017

2017-05-31

Hudiksvall är känt för att vara en harmonisk plats. Hudiksvallsborna skyndar så långsamt att det knappt märks att de skyndar. Folk tar så djupa andetag att det blir gropar i vägarna. Ingen i Hudiksvall har nånsin hunnit till bussen i tid, men det gör inget för det har inte bussen heller. Här i Hudiksvall tar alla det lugnt. Men inte idag.

Stressen

Idag försöker Hudiksvallsborna hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. De handlar och bygger om verandor och åker och badar och fikar med kompisar. Helst samtidigt. Tydligen beror denna plötsliga aktivitet på att sommaren närmar sig. Eller som den också kallas: den oändliga långsamheten. För även om livet i Hudiksvall är känt för att gå långsamt så finns det några grejer som går ännu långsammare.

Cruising

En av de grejerna är cruising. Alltså konsten att åka bil oändligt långsamt. Helst i en aerodynamiskt formad bil med fartvingar för ironins skull. Men det är inte så noga. Det räcker att man har en gammal bil som man tvättar lite grann och vips så har man blivit raggare och ska hänga upp ludna tärningar i backspegeln och smågnagare i antennen. Och åka jättesakta nånstans där man är ivägen för folk. När det är kallt ute är det nästan ingen som cruisar. Kanske för att folk har ett jobb att gå till, men mest troligt för att kylan är obekväm för de nakna herrumpor som traditionsenligt ska hängas ut genom sidofönstret. Men när sommaren nalkas och skinktemperaturen är hög uti kroppen då ska varenda korsning ha en egen cruising. Gärna samtidigt som alla andra människor har massor av ärenden att uträtta. När cruisingsäsongen startar sjunker produktiviteten i regionen med 80%. Det är mest för att man inte kommer fram ordentligt.

Vägarbeten

På de delar av vägnätet där det går att komma fram trots crusingsäsongen brukar trafikverket anlägga vägarbeten. Målet med vägarbetena är alltid att det ska bli lättare att komma fram på vägarna, men det är ingen som riktigt har bestämt när det målet ska uppnås. Så istället är det svårt. Fördelen med vägarbetena är att man slipper se de nakna herrumporna och höra Kikki Danielsson med extra bas. Medan man inte kommer fram.

Studenten

Så här i slutet av den produktiva säsongen dras tempot även ner av alla studenter som ska visa upp sig. Det ska åkas lastbilsflak, det ska gås i parad och det ska gruppfotograferas. Och den långsamheten är bara en förvarning om hur långsamt det kommer att gå när studenterna börjar sommarvikariera.

Syrebrist

Hudiksvallsborna har insett att när cruising, vägarbeten och sommarvikarier väller ut i samhället så kommer deras långsamma liv att bromsas in ytterligare. Blotta tanken på den stillheten skrämmer till och med de lugnaste i Hudiksvall. Så istället för att skynda långsamt har nu Hudiksvall börjat skynda snabbt. Hudiksvallsborna snabbgår ryckigt med passivt aggressiva leenden. De har målfokus, bultande tinningar och hyperventilerar. Syret tog slut i förrgår men det bryr sig ingen om.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.